Mick Schumacher snapt oorzaak crash: Komt door spray

Mick Schumacher Japan

Mick Schumacher snapt zelf wel waardoor hij na afloop van de eerste vrije training in de muur belandde. Volgens hem komt het door de spray van voorgaande auto's op de natte baan, in combinatie met de lage bandentemperatuur. Teambaas Günther Steiner is niet te spreken over het incident.

Mick Schumacher zette een solide tijd in de eerste vrije training, waarmee hij uiteindelijk op de zevende plek eindigde. En met Kevin Magnussen op de vijfde plek leek het een mooie start van het raceweekend voor Haas. Maar na afloop van de training, in de ronde van de proefstart en terug richting de pitstraat, ging het mis voor Schumacher. Hij zette zijn auto door de natte baan alsnog in de muur, een dure fout. 

Ongelukje

Dit is Schumachers eerste Formule 1-race op dit circuit, wat het weekend extra moeilijk maakt. Hij moet de baan eerst verkennen, en dat in natte omstandigheden. Voor hem is het duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Allereerst was hij de temperatuur in zijn banden kwijt, nadat hij op de baan een proefstart deed. Hierbij komt dat de spray van voorgangers zorgde voor weinig zicht. Dat resulteerde in een crash op een ongelukkige plek: "Hier hoopt het water zich op bepaalde plekken op. Dat moet je weten. Als dit twee meter later was gebeurd, had ik waarschijnlijk na een spin weer verder gekund."

Of toch eigen fout?

Günther Steiner is alles behalve blij met dit uitstapje naast de baan. Hij is er dan ook stellig over dat dit Schumachers eigen fout is geweest. "Het is niet eenvoudig, dat weet ik. Maar uiteindelijk is het een eigen fout. Er was spray, er stond water, maar dat weten we allemaal", zo vertelt hij aan Motorsport.com. Schumacher kon hierdoor niet in actie komen tijdens de tweede vrije training. Het team is na de crash begonnen met het vervangen van zijn chassis, iets dat niet voor VT2 klaar was. Steiner geeft hierbij aan dat deze aanpassing uit voorzorg is gedaan, en dat er dus op het eerste oog niet per se schade zichtbaar was: "We denken niet dat er veel schade is, maar we waren niet zeker. Als je niet honderd procent zeker bent, moet je je best doen om ervoor te zorgen dat alles oké is."

Lees ook: Yuki Tsunoda na eerste rondjes in Japan: Droom die uitkomt

Lees ook: Hero or Zero: VT1 & VT2 Grand Prix van Japan

Lees ook: George Russell snelste in VT2, P3 in handen van Verstappen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden