Yuki Tsunoda na eerste rondjes in Japan: Droom die uitkomt

Yuki Tsunoda Japan

De coureurs van AlphaTauri genieten van de eerste trainingsdag in Japan. En voor Yuki Tsunoda is het helemaal bijzonder, die voor het eerst met de Formule 1 op zijn thuiscircuit verschijnt. Maar ook Pierre Gasly heeft hier de tijd van zijn leven, en verwacht een goede basis te hebben gelegd voor dit weekend.

Sinds Tsunoda's debuut in de Formule 1 is dit de eerste keer dat de koningsklasse afreist naar zijn thuisland. "Het is een geweldige ervaring, een droom die uitkomt", zo begint hij. Vooral zijn eerste ronde op de baan was erg bijzonder. De laatste keer dat de 22-jarige Japanner op dit circuit te vinden was, zat hij als fan op de tribune: "Toen ik de garage uitreed voor de eerste ronde in VT1 was ik heel emotioneel, vooral in bocht twee, vanaf daar keek ik de laatste keer nog als fan." En ondanks dat hij de vrijdagtrainingen als respectievelijk negentiende en veertiende heeft afgesloten, voelde de rondes aardig snel aan: "De laatste keer dat ik hier heb geracet was in de Formule 4, en zelfs mijn outlap was sneller dan ik ooit heb gereden hier in Suzuka."

Droog op zaterdag

Volgens Tsunoda wordt het zaterdag een lastige situatie, omdat de omstandigheden dan anders zijn dan op vrijdag. Er is daardoor enkel in de derde vrije training de mogelijkheid om in de omstandigheden vergelijkbaar met de kwalificatie te racen. En met zijn eerste Formule 1-weekend in Japan is alle trainingstijd welkom, al lijkt het met de nieuwe generatie auto's voor alle coureurs een uitdaging te worden. "Morgen wordt het zonnig, dus dat wordt weer een nieuwe ervaring voor mij. Dat zal lastig worden in kwalificatie, met zo weinig voorbereiding. Maar dat heeft iedereen door de nieuwe auto's, dus we zien wel wat we kunnen doen."

Pierre Gasly en Yuki Tsunoda Japan

Foto: Red Bull Content Pool - Suguru Saito / Getty Images

Optimistisch het weekend in

Ook teamgenoot Pierre Gasly geniet weer van het Japanse circuit. Hij heeft het qua uitslag in de trainingen niet beter gedaan dan Tsunoda, maar is alsnog tevreden met de eerste dag van dit raceweekend: "Het was niet de drukste vrijdag, met maar drie échte pushrondes. Maar ik heb zin in morgen. We hebben alles gedaan wat in de planning stond, daarbij hebben we maar één set intermediates gebruikt." Ook Gasly ziet in dat enkel de derde vrije training nog voor belangrijke data gaat zorgen, maar hij is wel optimischer dan zijn teamgenoot. Vooral de basis is in de ogen van de Fransman sterk. "Het lijkt erop dat het tijdens de race ook droog gaat zijn, dus het is belangrijk om VT3 zo goed mogelijk te benutten. Ik ben ervan overtuigd dat we hoe dan ook competitief zullen zijn, ongeacht de weersomstandigheden", aldus Gasly.

Lees ook: Hero or Zero: VT1 & VT2 Grand Prix van Japan

Lees ook: George Russell snelste in VT2, P3 in handen van Verstappen

Lees ook: Fernando Alonso snelste in natte eerste training, Verstappen op zes

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden