Minimumgewicht Formule 1-wagens wordt niet verlaagd

door Zus Veldkamp
2022 Pre-Season Testing - Bahrain: Day 3

Het minimumgewicht van de Formule 1-bolides van 2023 wordt niet verlaagd. De FIA zou eerst het minimumgewicht van 798 kilo naar 796 kilo veranderen, maar ziet daar toch vanaf. Veel teams zijn daar niet blij mee.

In 2022 werd het minimumgewicht van de Formule 1-auto's flink naar beneden bijgesteld. Al jaren worden de auto's steeds zwaarder en daar wilde de FIA een stokje voor steken. Voor het seizoen van 2022 werd het minimumgewicht 798 kilo en dat zou dit jaar veranderen naar 796 kilo, toch ziet de FIA daar vanaf. Dit leidt tot onvrede bij veel teams. 

Administratieve fout

aanvankelijk leek het minimumgewicht makkelijk aangepast te kunnen worden in de reglementen, maar door een administratieve fout ging daar een streep doorheen. Tijdens de bijeenkomst van de Technical Advisory Commission was iedereen overeengekomen met het besluit, echter blijkt de aanpassing geen onderdeel te zijn van de technische reglementen van de Formula 1 Commission.

220027-scuderia-ferrari-singapore-gp-free-practice-gallery

Om de reglementen toch nog aan te kunnen passen had de FIA twee mogelijkheden. Door gebruik te maken van een bestuurlijke procedure, waarbij acht van de tien teams moesten instemmen. Aanvankelijk leek dat ook te gaan gebeuren totdat enkele teams zich terugtrokken. Vermoedelijk zitten zij dichterbij het oorspronkelijke limiet.

Zwaardere banden

De enige optie die de FIA nog over heeft is het verzwaren van de banden. Het minimumgewicht mag namelijk aangepast worden op basis van het gewicht van de banden. Als de banden zwaarder zijn dan het voorgaande seizoen mag het minimumgewicht aangepast worden. Hierdoor kan de FIA zonder instemming van de teams het gewicht aanpassen. Voor de teams zal dit een zware opgave worden, omdat veel teams in 2022 een te zware bolide hadden.

Lees ook: Max Verstappen: willen blijven winnen

Lees ook: Jost Capito besliste zelf over vertrek bij Williams

Lees ook: FIA-president Ben Sulayem stopt met directe betrokkenheid F1

 

door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden