Moto2: Alex Marquez mazzelt met lekke band

170506_Jerez_Moto2_Alex-Marquez

Alex Marquez stond al op de voorlopige poleposition van de Moto2 voor de Grand Prix van Spanje, maar voor de zekerheid – teamgenoot Franco Morbidelli was ook op oorlogspad – wilde hij toch proberen er nog iets af te halen. Die poging strandde jammerlijk door een lekke band als gevolg van een aanvaring met Remy Gardner, maar Marquez had mazzel: Morbidelli kwam niet aan zijn tijd, waardoor de Spaanse coureur zijn eerste pole in de Moto2 behaalde.

Marquez was ook in de vrije trainingen op het circuit van Jerez al toonaangevend geweest en wist dus wat hem te doen stond. “De strategie was om vanaf het begin te pushen en zo vroeg mogelijk een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. We weten dat het gaandeweg de drie kwartier van de kwalificatie warmer wordt en dat kan een nadeel zijn, omdat de banden dan meer gaan glijden.”

Dat de banden niet alleen kunnen gaan glijden, bleek aan het eind van de sessie. Een aantal rijders, onder wie Axel Pons, de coureur van het Nederlandse team RW Racing GP, ging onderuit en ook Marquez kwam in de problemen. Zijn machine maakte ineens een rare zwieper en het broertje van MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez moest zijn ronde afbreken en noodgedwongen de pits opzoeken, waar bleek dat zijn achterband lek was. “Ik heb geluk gehad”, wist hij. “Niet alleen dat ik de poleposition kon vasthouden, maar vooral dat ik niet gecrasht ben.”

Franco Morbidelli miste de poleposition op slechts 0,046. Met een verse achterband deed de Italiaan die het Moto2-klassement aanvoert wel een uiterste poging, maar die mislukte. “Jammer. Het was het proberen waard, maar ik kon niet aan de tijd van Alex komen. Ik wilde ook niet te veel risico nemen, want ik had al een paar anderen zien crashen en dat wilde ik per se niet. De eerste rij is goed genoeg.”

Dominique Aegerter bezet de laatste plaats op de eerste startrij, ondanks een kleine crash in de beginfase van de kwalificatie. Het Kiefer-team kreeg de motor op tijd weer gereed om nog precies genoeg te kunnen rijden om de derde plaats te pakken. Axel Pons had die tijd niet meer, maar de coureur van RW Racing GP was met de tiende startplaats toch tevreden.

Foto: MotoGP.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden