Mugello door het dolle om tweede plaats Rossi

170603_Mugello_Rossi-wheelie

Er is meer voor nodig dan een motorcrossongelukje om Valentino Rossi te stoppen op zijn geliefde Mugello. Ondanks zijn blessures en ook nog eens een crash in de vierde vrije training kort voor de kwalificatie, wist The Doctor een knappe tweede tijd te rijden, waardoor hij de MotoGP van Italië begint vanaf de eerste startrij. Rossi wordt geflankeerd door teamgenoot Maverick Viñales (op poleposition) en landgenoot Andrea Dovizioso.

Had Valentino Rossi op donderdag gezegd dat hij vanaf de eerste rij zou starten en hij had het niet geloofd. Eerder deze week had Rossi een ongelukje tijdens het motorcrossen, waar hij gekneusde ribben en inwendige verwondingen aan lever en nieren aan overhield. Donderdag kreeg hij van de artsen groen licht, maar vrijdag ging het in de vrije trainingen nog erg moeizaam door de pijn.

Of Rossi vandaag met pijnstillers reed, is niet bekend gemaakt, maar in de derde vrije training zette hij ineens de snelste tijd neer, tot grote vreugde van zijn tienduizenden fans op de tribunes en taluds. Ook in FP4 ging het verrassend goed, totdat de 38-jarige negenvoudig wereldkampioen zelf een foutje maakte, waardoor hij in het gravel terecht kwam. “Dat was een stomme fout van mij”, gaf hij toe. “Gelukkig deed het geen pijn.”

In de kwalificatiesessie moest Rossi even op stoom komen. Met nog twee minuten te gaan stond hij op de derde rij (P8), maar met een halve minuut te gaan reed hij de derde tijd. De (tweede) tijd van Danilo Petrucci werd vervolgens geschrapt omdat de Italiaan een stukje te ver buiten de lijnen van het circuit had gereden, zodat Rossi doorschoof naar de tweede plaats en Dovizioso naar de derde.

M65613-e1493561786346-700x350
(c) Mercedes AMG

“We hebben geweldig werk afgeleverd vandaag”, vond Rossi, die in een speciaal helmdesign zijn vorige week overleden oud-teamgenoot Nicky Hayden en voetballer Francesco Totti (die afscheid nam na een lange carrière bij AS Roma) eerde. “Mijn fysieke conditie is stukken beter en het team heeft veel kunnen verbeteren aan de motor. Deze tweede plaats is ontzettend belangrijk, niet alleen vanwege mijn situatie (blessures, red) maar ook vanuit het oogpunt van de wedstrijd morgen.”

Achter Viñales, voor wie het de derde poleposition van het seizoen is (de andere twee keren won hij de race), Rossi en Dovizioso staan Ducati-testrijder Michele Pirro en de Honda-coureurs Dani Pedrosa en Marc Marquez op de tweede rij. Voor die laatste is de zesde plaats zijn slechtste kwalificatiepositie sinds de GP van Italië in 2015, toen hij dertiende was.

Marquez was de snelste in de laatste sector van de baan en met zijn beste sectortijden bij elkaar opgeteld had hij de tweede tijd gereden. "Ik kon die tijden alleen niet aaneengesloten in één snelle ronde rijden", verklaarde de Spanjaard. "Ik verkeek me op een slipstream achter Zarco en ging hem te vroeg voorbij om ervan te profiteren. Jammer, maar mijn eigen schuld."

M65613-e1493561786346-700x350
(c) Mercedes AMG

Foto's: MotoGP.com en screenshot TV

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen