Officieel: Eerste sprint-kwalificatie op 17 juli

door Tim Koenders
2-silverstone-saturday

Het weekend van 18 juli wordt het eerste Formule 1-weekend met een sprint-kwalificatie. Dat gaat gebeuren op Silverstone. Dat heeft de organisatie van de Formule 1 bekend gemaakt. Ook de tijden van het weekend zijn officieel naar buiten gebracht.

Een tijdje geleden maakte de Formule 1 bekend dat er tijdens drie weekenden getest gaat worden met zogenoemde sprint-kwalificaties. Er waren geruchten dat Silverstone en Monza twee van de drie circuits zouden zijn waar dit nieuwe format op getest gaat worden. De Formule 1 heeft ook laten weten dat ze verwachten dat de tweede test op Monza plaats zal vinden.

Hoe ziet het weekend eruit?

De vrijdag zal later beginnen dan normaal, omdat er veel mensen op vrijdag moeten werken en daardoor wellicht de kwalificatie moeten missen. Op vrijdag 16 juli zal om 15.30 uur de eerste vrije training van een uur worden verreden. Om 19.00 uur zal de kwalificatie die tijdens normale Grand Prix weekenden op zaterdag plaatsvindt worden verreden. De zaterdag op Silverstone begint met de tweede vrije training om 13.00 uur. Om 17.30 uur is vervolgens de sprint-kwalificatie. Een race van 100 kilometer die ongeveer een half uur gaat duren. De uitslag bepaald de startopstelling voor de Grand Prix die om 16.00 uur op zondag begint.

De top-3 van de sprintkwalificatie krijgt punten. Met drie punten voor de winnaar, twee punten voor de nummer twee en één punt voor de nummer drie. Op zaterdag zal er geen podium zijn, de winnaar van de sprint-kwalificatie zal wel een prijs in ontvangst nemen die vergelijkbaar is met de band die je krijgt als je pole position rijdt.

Lees ook: Formule 1 neemt besluit over sprint-kwalificatie 2021

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden