Olav Mol in F1 aan Tafel over straf Carlos Sainz: Wedstrijdleiding kon niet anders

door Tim Koenders
carlos sainz brazilie vrijdag 2023

Carlos Sainz kreeg een gridstraf voor de Grand Prix van Las Vegas omdat hij schade reed door een losgekomen putdeksel. Volgens Olav Mol kon de wedstrijdleiding niets anders dan de Spanjaard een straf geven. Dat liet hij weten in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio.

Afgelopen weekend werd de Grand Prix van Las Vegas verreden. Het was de eerste keer dat de Formule 1 op het nieuwe stratencircuit in actie kwam. Het weekend begon dramatisch. De eerste vrije training werd na een aantal minuten afgelast omdat er een putdeksel los was gekomen. Hierdoor had de auto van Carlos Sainz veel schade. Hij moest onder andere een onderdeel van zijn motor veranderen. Deze wijziging viel niet meer binnen het reglement, daarom kreeg de Spanjaard een gridstraf van tien plaatsen. Er kwam kritiek dat de straf niet terecht was omdat Sainz er niks aan kon doen. Olav Mol, Formule 1-commentator bij Grand Prix Radio, beschrijft dat de wedstrijdleiding de straf wel uit moest delen.

Ferrari-Sainz-las vegas

Reglementen

“Het probleem is dat ‘overmacht’ niet in het reglementenboek staat. Daar kan de wedstrijdleiding zich dus ook niet op beroepen. Je moet het helemaal los zien. Er is iets gebeurd, iemand van Ferrari geeft bij Jo Bauer aan wat ze hebben veranderd. Bauer moet dat aan de stewards melden zodat zij kunnen zien of dat binnen de reglementen valt.” Dat liet Olav Mol weten in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. “Dit onderdeel viel er niet binnen. Dan kan de wedstrijdleiding alleen maar zeggen dat het niet binnen het reglement past, de straf die daarbij hoort is een gridstraf. Ze konden dit nooit met de mantel der liefde bedekken want dan ben je de regels ter plekke aan het aanpassen. Als je een ongeluk hebt met twee man waarbij er één schuld heeft kan die ander er ook niets aan doen terwijl hij misschien een platte auto heeft.”

Lees ook: F1 aan Tafel: Verstappen verrast door Vegas

Lees ook: Nyck de Vries komend seizoen actief in WEC voor Toyota

Lees ook: Richard Verschoor eindigt op P6 in GP Macau

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden