Olav Mol legt P10 van Alexander Albon uit

3639737

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, legt commentator Olav Mol uit hoe Alexander Albon precies aan zijn punt kwam. Albon reed 57 rondes op de harde band om vervolgens in de laatste ronde naar binnen te gaan voor een bandenwissel. Iedereen, inclusief het team van Williams, ging er vanuit dat de Britse Thai zou terugkomen op de elfde plek, maar hij pakte toch de tiende plaatst.

Mol legt uit dat de manier waarop Albon de punt kreeg niet makkelijk te berekenen valt. Charles Leclerc zit in zijn laatste ronde net als Albon die dan de pitstraat in rijdt. Leclerc zit nog steeds voor hem, dus de Williams-coureur zit nog steeds in dezelfde ronde als Leclerc. Maar onderweg haalt hij de twee Haas-auto’s in en het moment dat zij over de streep komen worden zij afgevlagt terwijl Albon de pitstraat uitrijdt. De Williams-coureur maakt zijn ronde daarna nog af en daardoor heeft hij het punt weten te behouden op plaats tien. 

Een puntje dus voor het Williams-team nadat Albon een enorm sterke race op de harde band reed. Het zat de coureur niet mee in de aanloop naar de Grand Prix van Australië: hij nam een drie plaatsen gridstraf mee uit Saoedi-Arabië voor een incident met Lance Stroll en hij werd gediskwalificeerd voor de kwalificatie. Daardoor startte hij achteraan. Teambaas Frans Verschuur vindt het leuk voor het team van Williams dat ze door het puntje hun transportkosten in ieder geval vergoed krijgen. Dat is volgens hem naast punten scoren ook enorm belangrijk voor het team.

Diskwalificatie

Mediareporter Jack Plooij herinnert dat hij zich tijdens de race afvroeg wat Williams wilde bereiken met Albon. Hij dacht namelijk dat het geen zin had om Albon zo lang door te laten rijden. Hij was namelijk ook in de verontstelling dat er een 20 seconden tijdstraf op zou staan als een coureur niet aan het bandenreglement zou voldoen. Hij dacht dat het team zo had gerekend: "Maar als een coureur niet aan het reglement houdt wordt hij juist gediskwalificeerd voor de race. Dan is het dus gewoon, floep, weg uit de lijst", aldus Plooij.

Lees ook: Pirelli verrast door bandenstrategie Albon: Hadden niet verwacht dat dit zou werken

Lees ook: Williams naar huis met gemengde gevoelens

Lees ook: Max Verstappen komt met eigen raceteam

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen