Pirelli verrast door bandenstrategie Albon: Hadden niet verwacht dat dit zou werken

Header liveblog 1 Bahrein

Alexander Albon is na de Grand Prix van Australië een echte bandenfluisteraar gebleken. De Williams-coureur reed maar liefst 57 ronden op dezelfde set banden. Dat het uiteindelijk nog tot een pitstop kwam, was puur noodzakelijk om aan de reglementen te voldoen. Albon wist zijn eerste punt voor Williams binnen te halen, tot verbazing van bandenleverancier Pirelli.

Na een tegenvallende start van het seizoen verwachtte Williams ook in Australië geen punten te behalen. Met dank aan enkele (virtual) safety cars en een sterke strategie belandde Albon uiteindelijk op P10. Bandenleverancier Pirelli had niet gedacht dat de strategie zou werken, zo gaf Pirelli-topman Mario Isola achteraf toe. "Dit is voor het eerst in meer dan tien jaar tijd dat ik een dergelijke strategie meemaak. De laatste die een hele race op een set banden reed was Nico Rosberg in 2014."

pirelli banden compounds 2022
Foto: Pirelli

De verrassende strategie van Williams bleek de juiste keuze en zorgt bovendien voor belangrijke data voor Pirelli. "Dit is voor ons ook belangrijke informatie", aldus de Pirelli-baas. "Ik weet niet of we zo een strategie vaker gaan zien. Williams heeft wat geluk gehad met safety car, maar voor de rest hebben ze de band perfect behandeld door een goede snelheid aan te houden." Sinds dit seizoen mogen de banden minder worden verwarmd in tegenstelling tot afgelopen seizoenen, waardoor de eerste ronden nog belangrijker zijn geworden.

'Opwarmen van cruciaal belang'

"De opwarming van de band is cruciaal om slijtage te voorkomen. Williams heeft dat erg goed gedaan. Dit is een opmerkelijke prestatie en ik heb geen idee hoe dit mogelijk was." Dit zorgt dus voor veel lof voor de gewaagde strategie, al had Isola nog een laatste tip gehad. "Ze hadden nog voor de snelste ronde kunnen gaan als ze een ronde eerder waren gestopt. Dat had met de zachte band prima gekund." Desondanks is de Italiaan onder de indruk van de Williams-strategie en is hij blij met de nieuwe data.

Lees ook: Lewis Hamilton wil veranderingen aan auto zien

Lees ook: Villa Nikita Mazepin in beslag genomen

Lees ook: F1 aan Tafel: Max is machteloos

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen