Olav Mol: Verstappen op weg om titel te verdedigen

red Bull Imola

Olav Mol, commentator van Grand Prix Radio, blikt terug op een enerverende Grand Prix van Hongarije. Hij heeft het onder andere over het mengen van Mercedes, strategische missers van Ferrari, de sublieme strategie van Red Bull en Pérez, die de ultieme tweede rijder is. 

Het was voor George Russell een droom geweest als hij zijn pole position had kunnen verzilveren in een overwinning, helaas door de onzekere bandenstrategie moet hij het doen met een derde plek. Volgens Olav Mol is het knap dat Mercedes Ferrari verslagen heeft. "Dat hij er een podium uit weet te slepen en dat Mercedes voor de tweede keer op rij met twee man op het podium staat laat zien dat ze in wezen Ferrari verslagen hebben, of dat Ferrari zich heeft laten verslaan", aldus Mol. Dat Mercedes nu vaker op het podium staat is een goed teken voor de sport, zo mengen er zich meer teams voor podiumplaatsen dan vorig jaar. "Voor de sport en de kijker is het geweldig dat je met drie teams wisselend op het podium staat. Dat is natuurlijk veel mooier dan met twee teams of zelfs maar met twee coureurs. Echt heel knap van Mercedes."

Verkeerde strategie Ferrari

Ferrari zat strategisch gezien weer helemaal fout en met name bij Charles Leclerc. Hij werd naar de hards gepit, terwijl te zien was dat die niet optimaal werkte met de koele temperaturen in Hongarije. Zo is Leclerc niet verder gekomen dan de zesde plek. Mol vraagt zich af hoe dat heeft kunnen gebeuren. "Hoe dan? Het kan toch niet zijn dat we, aan de achterkant van de televisie, met veel mensen zien dat bijvoorbeeld Magnussen maar heel kort op die harde band rijdt omdat het niet werkte en dat de temperaturen niet zo hoog waren in Hongarije waardoor de band niet optimaal werkt. Het was gewoon een hele vreemde keuze waar Leclerc te veel verloren heeft, dat is uitermate pijnlijk."

Bij Sainz was het zijn eigen keuze om naar de soft band te gaan, die ook niet optimaal bleek te werken. Volgens Mol is dat te verklaren door de temperatuur in Hongarije. "De Ferrari werkt optimaal als het warm is. De Mercedes heeft dat precies andersom en het was niet heel warm op de Hungaroring. Of ze houden met dat scenario geen rekening bij Ferrari of bij Mercedes meer."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari)

Strategisch goed Red Bull

De overwinning van Verstappen was niet geheel vlekkeloos, maar volgens Mol is dat maar een klein smetje op zijn overwinning. "Als je een fout maakt, ermee weg komt en je wint alsnog is gewoon knap. Hij heeft toch een gave om die auto en zichzelf daarmee niet al te veel in de war te brengen. Dat hij na de spin nog grappen maakt erover laat zien hoe het zit. Als je nou roept dat hij daar is gekomen door allerlei fouten van anderen, ongelukken en andere dingen klopt dat niet."

De strategie van Red Bull heeft vandaag ook een belangrijke rol gespeeld in de overwinning van Verstappen. "Het is weer dat ze zo vroeg naar binnen gaan dat je denkt dat hij in verkeer terecht komt, maar uiteindelijk niet. Strategisch en tactisch zijn ze ongehoord goed bij Red Bull Racing, dat is echt buiten kijven. Dat mag wel eens genoemd worden", aldus Mol. Volgens de commentator is het positief dat Verstappen nu zo veel is uitgelopen op Leclerc. Hierdoor is hij goed op weg naar de tweede titel. "Alles wijst erop dat hij hard op weg is om zijn titel te verdedigen. Hij kan steeds meer met de rekenmachine gaan rekenen."

Pérez juiste tweede rijder

Dat het bij Sergio Pérez minder gaat is logisch verklaarbaar, hij heeft volgens Olav Mol de vrijheid over zijn afstelling gekregen, maar Helmut Marko maakt daar bij de volgende race een eind aan. "Er zijn een aantal updates op de auto gekomen waar Max om gevraagd had waar Perez minder mee uit de voeten kan. Ze hadden Perez de afstelvrijheid gegeven waarmee hij de auto naar zijn hand kon zetten. Dat heeft hij geprobeerd, maar Helmut Marko heeft daar nu een eind aan gemaakt en vanaf de volgende wedstrijd gaat hij meer de kant van Max op."

Sergio Perez GP van Hongarije

Foto: Red Bull Content Pool (Francois Nel / Getty Images)

Ondanks dat het wat minder gaat was Pérez de ultieme tweede rijder, waar Verstappen en het team van profiteerde. "Pluim overigens voor Pérez dat op het moment dat Max spint hij Russell blokkeert. Later zit hij ook voor Leclerc, wat hem ook druk geeft. Die moest hij achter zich houden want dat zijn ook weer punten. Dat heeft hij goed uitgevoerd. Ik denk dat hij als tweede vioolspeler vandaag voor het team echt heel goed zijn werk gedaan heeft. Daar wordt je als sportman niet vrolijk van, maar hij heeft het prima uitgevoerd."

Lees ook: Charles Leclerc: Snap niets van bandenkeuzes

Lees ook: Sergio Pérez: Middelste stint werkte niet

Lees ook: George Russell: Het kon veel beter vandaag

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden