Onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling Toto en Susie Wolff

door Shakyra van den Heuvel
George Russell Mercedes Belgie race

De FIA heeft laten weten dat zij een onderzoek zullen instellen naar Mercedes Formule 1-teambaas Toto Wolff en zijn echtgenoot Susie. Zij worden beide in verband gebracht vanwege mogelijke belangenverstrengeling. 

Vertrouwelijke informatie

Naar aanleiding van klachten van andere teambazen vond de FIA het nodig om een onderzoek te starten naar zowel Toto als Susie Wolff. Beide hebben ze een groot aandeel binnen de F1. Toto Wolff is teambaas en aandeelhouder van het Formule 1-team van Mercedes terwijl Susie Wolff directeur is van de F1 Academy. Dit is een nieuw onderdeel van de Formule 1, wat gericht is op vrouwen in de motorsport. Als directeur legt zij verantwoording af aan Stefano Domenicali, de baas van de Formule 1. Zij hebben de commerciële rechten van de Formule 1. Verschillende teambazen hebben hun zorgen geuit dat het tweetal toegang zou hebben tot informatie die normaal gesproken niet beschikbaar is via de reguliere kanalen. Mochten zij hier inderdaad toegang tot hebben, kan dit worden gezien als belangenverstrengeling. 

De geruchten gaan dat Toto Wolff toegang zou hebben tot vertrouwelijke kennis over de activiteiten van de FOM ( Formula One Management ). Deze informatie zouden de andere teambazen niet hebben en dat zou in hun nadeel kunnen zijn. Hier willen de teambazen duidelijkheid over hebben zodat het voor iedereen gelijk is. 

FIA_Turkey09_418_7

"We gaan het onderzoeken"

Volgens het tijdschrijft BusinessF1, was een opmerking van Wolff de aanleiding voor de klacht die uiteindelijk werd ingediend door verschillende teambazen. De opmerking die hij maakte kon alleen voortkomen uit informatie die alleen de FOM heeft. Naar verluidt is FIA-president Mohammed Ben Sulayem degene die uiteindelijk het Compliance Department heeft gevraagd om een onderzoek te starten. "De FIA is op de hoogte van de specalutaties in de media over de bewering dat informatie van vertrouwelijke aard zou zijn doorgegeven aan een F1-teambaas door een lid van het FOM-personeel", staat in een verklaring van de FIA. Zij zullen op een later moment met de uitkomst van het onderzoek komen. 

Lees ook: F1 aan Tafel: Max valt in de prijzen

Lees ook: Formule 1 kondigt nieuwe sprintweekenden aan

Lees ook: Deal is bijna rond met Madrid om vanaf 2026 de Grand Prix te organiseren

door Shakyra van den Heuvel

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden