Pirelli gaat regentest uitvoeren

25 feb 2022 door Zus Veldkamp
3639737

Pirelli gaat in de tweede helft van deze testdag een regentest uitvoeren, zo laten ze weten aan Autosport.com. Dit is nodig om de regenbanden te kunnen testen met de nieuwe auto's. 

Pirelli gaat de hele baan in Barcelona nat sproeien om zo een regenbui te simuleren. Ze beginnen op de full wets om tegen het einde ook nog de intermediates uit te kunnen proberen. Dit is nodig omdat er voor nu maar 20% kans op regen is en het testen van de regenbanden gelimiteerd is. "We willen de full wets en intermediates testen voor de start van het nieuwe seizoen, omdat de veranderingen zo groot zijn dat het niet slim is om ze nu niet te testen", verklaart Pirelli-baas Mario Isola. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Sky Sports F1 (@skysportsf1)

Grotere banden

De slicks zijn van 13-inch naar 18-inch gegaan, een duidelijk verschil. De regenbanden zijn ook nog eens in diameter 10 centimeter. Nu met de deflectoren moet er gekeken worden of de banden er niet tegen gaan schuren. "We moeten er zeker van zijn dat er geen contact is tussen de deflector en de band zelf. Op die manier is er geen onverwacht probleem dat onmogelijk te voorspellen was met de nieuwe auto's. Daarom willen we testen in natte omstandigheden", zegt Isola.

Regen simuleren

Tijdens de lunchpauze komen er grote water tanks de baan op die de baan nat gaan sproeien. Pirelli hoopt dat daarmee een regenbui wordt gesimuleert. "we gebruiken het uur van de lunchpauze om de baan nat te sproeien; het idee is dat ze beginnen met een volledig natte baan zodat ze de full wets eerst kunnen proberen. Met tien auto's op de baan onstaat er ook een drogere lijn", vertelt Isola. Hiermee krijgen ze ook de kans om het crossover punt tussen full wets en intermediates te begrijpen, maar ook tussen intermediates en slicks. "Het is nuttig voor ons, maar ook voor de teams om te begrijpen hoe de regenbanden werken", vertelt de Pirelli-baas. De kans op regen in Bahrein of Saudi-Arabië is klein, maar in de andere races is die kans aanwezig. 

Lees ook: Fia zet streep door race in Rusland

Lees ook: Ricciardo blij met testdagen

Lees ook: Vettel: auto voelt totaal anders aan

25 feb 2022 door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen