Pirelli-topman Isola positief over nieuwe 18-inch banden

door Jacobine van den Berg
Header liveblog 1 Bahrein

De Formule 1 gaat komend seizoen een nieuw tijdperk in met veel nieuwe regels. Zo worden de 18 inch Pirelli-banden voor het eerst geïntroduceerd. De nieuwe banden moeten ervoor moeten zorgen dat het makkelijker wordt om achter een andere auto te rijden. De koningsklasse hoopt zo voor meer actie op de baan te zorgen. Pirelli-topman Mario Isola ziet het positief in.

In gesprek met de Italiaanse sportkrant Corriere Dello Sport blikt Isola vooruit op het komende seizoen. De nieuwe, grotere banden zijn onderdeel van een aantal aanpassingen die duels op de baan moeten gaan bevorderen. Samen met de nieuwe aerodynamische structuur van de auto’s moet het voor coureurs makkelijk worden om achter andere auto’s te rijden en zo makkelijker te kunnen inhalen.

"Door het lage profiel zijn de nieuwe banden veel sneller klaar om te racen, ze zijn responsiever.” De banden hebben minder snel last van oververhitting en een breder werkingsgebied. Ook de degradatie kan beter worden gecontroleerd", aldus Isola die hierdoor  meer duels op de baan verwacht.

Banden Pirelli

Minder pitstops

Eerder liet Isola al weten dat hij minder pitstops verwacht in 2022. Door de lagere degradatie zouden meer coureurs kiezen voor een één-stop-strategie, maar hij houdt toch nog een slag om de arm. “Veel zal afhangen van de individuele circuits, van de daadwerkelijke mogelijkheid om in te halen." Wel beaamt hij dat de mogelijkheid om de banden harder te kunnen pushen, effect zal hebben op de strategieën.

Tijdens de eerste races van het seizoen zullen we zien of de aanpassingen inderdaad het gewenste effect van meer actie op de baan hebben. Volgens Isola ziet het er in de simulaties in ieder geval goed uit. "Volgens de simulaties verliezen de achterblijvers slechts tien procent van de downforce, terwijl dat nu meer dan veertig procent is.”

Lees ook: Functie Michael Masi binnen organisatie FIA aangepast

Lees ook: Formule 1-circuit Miami krijgt steeds meer vorm

Lees ook: Terugkeer Hamilton zou afhangen van resultaten FIA-onderzoek

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden