Proloog Dakar: Audi heerst, Van Loon vroeg in problemen

door Gijs Leuvenink
Coronel Dakar Rally 2022 Header

De proloog van de Dakar-Rally is een prooi geworden voor de mannen van Audi. Matthias Ekström won, voor zijn merkgenoot Sebastian Loeb. Nederlander Erik van Loon kwam in de problemen door schade en is al op grote afstand.

De proloog werd verreden over een parcours van elf kilometer. Ekström deed er net iets meer dan elf minuten over, Loeb kwam op één seconde van de Zweed. Peterhansel zette ook zijn Audi op het podium met plek drie, de Fransman kwam elf seconden tekort.\

Dramastart Van Loon

Erik van Loon kwam volgens bronnen van Motorsport.com vol met schade over de meet. De Nederlandse coureur raakte in de proloog over de kop, wat voor fikse schade zorgde. Dankzij het aanwezige publiek kon de Nederlander zijn race vervolgen, zij hielpen de wagen weer recht overeind. Uiteindelijk kostte dit ongeval hem bijna zeven minuten.

Nederlanders in middenveld

Naast Van Loon kwamen er nog een aantal Nederlanders in actie. De gebroeders Tim en Tom Coronel kwamen met een 29e tijd aan de meet, Maik Willems zette tien plaatsen daar achter zijn tijd neer. Michel Kremer werd 31e op twee seconden van Willems. Dave Klaassen werd 53e, waar Ronald van Loon 55e werd.