Red Bull-ontwerper Newey: Grootste successeizoen is 2023

door Shakyra van den Heuvel
Verstappen Newey Canada

De ontwerper van de auto van Red Bull, Adrian Newey, heeft al heel veel successen mogen beleven in de Formule 1. Hij heeft onder andere de succesauto's getekend voor Villeneuve, Mansell en Senna. Ook bij Red Bull heeft hij al verschillende auto's getekend die ervoor zorgden dat de coureur er wereldkampioen mee kon worden. Kortom, als je Newey als ontwerper van de auto in je team hebt, zorgt het voor gegarandeerd succes. 

Zijn loopbaan begon in de IndyCar in Amerika, waar hij verschillende auto's heeft ontworpen. Door zijn grote succces, is hij overgestapt naar de Formule 1 waar hij aan de slag ging bij het team van Williams. Na een aantal jaren daar gewerkt te hebben, heeft hij de overstap gemaakt naar McLaren waar hij twee keer kampioen werd met Mika Hakkinen. Wanneer Newey merkte dat hij minder vrijheid kreeg binnen het bedrijf, maakte hij de overstap naar zijn huidige werkgever Red Bull. 

Red Bull

In zijn tijd bij Red Bull heeft hij al vaak zege mogen vieren met zijn ontwerpen. Met Sebastiaan Vettel heeft hij vier wereldkampioenschappen gewonnen en 38 zeges in vijf seizoenen. Na deze grote successen heeft Red Bull een lastige tijd doorgemaakt door de dominantie van Mercedes. Vanaf 2021 heeft Red Bull deze dominatie doorbroken door het rijderskampioenschap te winnen met Max Verstappen in Abu Dhabi. 

Aangezien er in 2022 een nieuw regelement kwam, kon Adrian Newey weer helemaal los gaan met zijn nieuwe ontwerp van de auto. Dit was weer een enorm succes doordat hij flink aan de slag kon gaan met de aerodynamica, zijn specialiteit. Zowel het rijders als het constructeurskampioenschap werden gewonnen in 2022. Ook in 2023 gaat de dominantie van Red Bull door. Inmiddels hebben ze 15 van de 16 races gewonnen tijdens dit lopende seizoen en daarmee zegt Newy bij Motorsport.com dat "dit het meest succesvolle seizoen uit zijn carriére is". 

 

 

Dominantie

Dat Red Bull dit seizoen dominant is, is inmiddels een understatement. Tijdens een race zien we Verstappen alleen tijdens de eerste ronde, pit-stops en de finish. In de tussentijd rijd hij zijn eigen race met minimaal 10 seconden voorsprong op de nummer twee in de race. Volgens Adrian Newey moeten we deze dominantie niet onderschatten. "Mensen denken nu dat het gegarandeerd is dat alles soepel verloopt, maar in werkelijkheid kan er zoveel misgaan tijdens een race", aldus Newey bij de F1-podcast Beyond the Grid.

 

Lees ook: F1 aan Tafel: Max is meer dan magistraal

Lees ook: Beide Williams-coureurs hebben Grand Prix van Japan niet uitgereden door schade

Lees ook: Dominante Max Verstappen wint de Grand Prix van Japan

 

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden