Review F1 2021: Meest realistische F1-game ooit

door Coen Versteeg
BoxArt_2160x2160_DE

Op 16 juli komt de nieuwe game F1 2021 uit. Zoals elk jaar heeft Codemasters alles uit de kast gehaald om de game zo goed en realistisch mogelijk te maken, maar is dat gelukt?  Grand Prix Radio kreeg de kans om de nieuwe game alvast te checken en zet de plus- en minpunten voor jou op een rijtje.

Ook in F1 2021 zitten er genoeg nieuwe modes om je over te halen om de game te kopen, maar laten we beginnen met de basis. De graphics zien er beter uit dan ooit. In voorgaande edities waren de gezichten van de coureurs niet allemaal even goed gelukt, maar in deze editie zeker wel. Tijdens het testen van de game kwam er iemand binnen die vroeg welke race ik aan het terugkijken was, terwijl ik midden in de podiumceremonie van de game zat. Zo realistisch zijn de beelden. Zelfs tijdens een uitvalbeurt is het het waard om te blijven kijken, want ook die animatie is verbeterd.

F1 2021/ Codemasters / EA / Game
Foto: Codemasters / EA SPORTS

De besturing van de game is ook realistischer geworden, al weet ik niet of dat voor iedereen beter is. In voorgaande edities voelde je namelijk geen verschil tussen de racelijn en het vuil, maar nu voel je duidelijk de vibratie in de controller als je op het vuil komt en moet je je best doen om de auto op de baan te houden. Als je crasht is dat realistischer dan ooit. Zo kan je in deze game ook je vloer beschadigen, wat eerder nog niet mogelijk was.

Nieuwe game modes

Het uithangbord van de nieuwe Formule 1 game is het verhaal Braking Point. In de game mode kruip je in de huid van de jonge coureur Aiden Jackson, die begint aan zijn Formule 1-carrière. Hij komt in het team met de ervaren coureur Akkerman, maar zijn beginnende carrière loopt niet gelijk op rolletjes. Met verhaallijnen op en naast het circuit word je door de eerste jaren van Aiden Jackson in de F1 geleid.

F1 2021 is meer betrokken bij de echte Formule 1. Zo kun je midden in het seizoen instappen met de WK-standen van dat moment. Als je een groot Bottas-fan bent, is dat waarschijnlijk de enige manier om Bottas de wereldtitel nog te laten winnen dit jaar. In Mijn Team kun je ook met de Deluxe-versie van de game oude coureurs laten rijden voor jouw team. Zo kan het zomaar gebeuren dat jij opeens met Ayrton Senna rijdt.

Favoriet: Two-player Career

Persoonlijk is mijn favoriete game mode de Two-player Career, waarin je samen met een vriend in de huid van een F1-coureur kunt kruipen. Je kunt beslissen om samen bij één team te blijven, maar je kunt ook kiezen om van team te veranderen. Zo kun je eerst teamgenoten zijn en het seizoen daarna aartsrivalen.

Een andere nieuwe toevoeging is de Showroom. Daar kun je alle auto's van de Formule 1 en Formule 2 van dichtbij bekijken. Daarbij staat ook wat informatie over het team. Deze informatie kun je zelfs voor laten lezen. Zo leer je toch nog wat tijdens het gamen.

F1 2021/ Codemasters / EA / Game
Foto: Codemasters / EA SPORTS

Klassieke auto's ontbreken

Hoe goed de game ook is, er zijn altijd wel wat minpuntjes. Te beginnen met het ontbreken van de klassieke auto's. In de vorige games kon je racen met de auto's van bijvoorbeeld Michael Schumacher, Ayrton Senna en Jenson Button, maar dat kan niet meer in F1 2021. Nu kun je wel met de F2-auto's rijden, maar die stammen voorlopig nog uit 2020. De 2021-auto's worden later (gratis) aan de game toegevoegd. Ook wordt de game door het jaar heen geüpdatet met nieuwe circuits. Aan het begin van de game heb je bijvoorbeeld het stratencircuit van Vietnam nog niet tot je beschikking.

Daarnaast zijn er ook wat kleine dingen die niet kloppen. Zo wilde ik de Grand Prix van Oostenrijk rijden en zei Olav Mol in zijn commentaar dat het circuit 4,2 kilometer lang is, terwijl er op het scherm 4318 meter stond. Groot leed is het niet, maar slordig is het wel. De tijdstraffen worden ook niet meer ingelost bij de pitstop, maar aan het einde van de race. Vreemd, want bij de vorige editie werd dat wel gedaan.

F1 2021/ Codemasters / EA / Game
Foto: Codemasters / EA SPORTS

'Onze' Olav Mol geeft gelukkig commentaar bij de Formule 1, maar bij de Formule 2 is de co-commentator een "Italiaan". Wat mij betreft hadden ze dat niet hoeven doen, want je hoort namelijk dat het een Nederlander is die met een Italiaans accent probeert te praten. Daarnaast zijn de bokalen ook anders in de game dan bij een echte grand prix, maar dat is een klein detail.

Realistisch en goed, maar met slordigheden

Samengevat is F1 2021 realistischer dan ooit. Het is een game die de game- en de raceliefhebber een hoop vermaak gaat brengen. Met de nieuwe game modes ben je uren zoet en de oude klassieke modes blijven leuk om te spelen. Ook het oog krijgt wat, maar er zijn dus zeker wel wat slordigheden voor de perfectionisten onder ons. Bovendien moet je de game blijven spelen als je van alle circuits gebruik wilt maken.

Lees ook: Evenementenvergunning voor Dutch Grand Prix is binnen

Lees ook: Red Bull Racing wil nieuwe motor pas in 2026 introduceren

Lees ook: BREAKING: Grand Prix van Australië 2021 afgelast

door Coen Versteeg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen