Robert Kubica terug in de Formule 1 als reservecoureur

23905671_2059440744119902_3999834551189782377_n

Robert Kubica keert terug in de Formule 1, maar niet in de rol die velen en wellicht hijzelf hadden gehoopt. De Pool wordt ontwikkelings- en reservecoureur bij Williams.

De Britse renstal bevestigde dinsdagochtend Sergey Sirotkin als opvolger van de gestopte Felipe Massa. De Rus zal komend seizoen het rijdersduo gaan vormen met Lance Stroll. Kubica zal in zijn nieuwe rol het tweetal ondersteunen. Waarschijnlijk zal de Pool ook enkele vrijdagtrainingen voor zijn rekening nemen.

Groot genoegen

"Het doet mij een groot genoegen om terug te zijn in de Formule 1", zegt Kubica. "Ik maak deel uit van het raceteam, maar ik zal niet racen. In mijn rol als reservecoureur zal ik wel aanwezig zijn bij de meeste zo niet alle races van het seizoen."

Over zijn rol als ontwikkelingscoureur zegt Kubica: "Vanwege de testbeperkingen is de simulatorrol groter dan ooit geworden. Ik zal in samenwerking met de engineers de FW41 zo goed mogelijk proberen te ontwikkelen."

Fantastische toevoeging

"Zijn ambitie om terug te keren in de Formule 1 is iets waarmee hij ons heeft geïmponeerd", zegt teambaas Claire Williams over Kubica. Ook technisch directeur Paddy Lowe steekt de loftromp over de Pool. "Naast dat hij een prima kerel is om mee te werken, is hij een fantastische toevoeging aan het team."

Kubica werd het afgelopen seizoen meerdere malen in verband gebracht met een comeback in de koningsklasse van de autosport. De Pool werkte een aantal tests af voor Renault, maar de renstal koos uiteindelijk voor Nico Hülkenberg en Carlos Sainz als coureurs.

Te licht bevonden

Daarna richtte Kubica zijn aandacht op Williams. Hij werkte drie tests af voor de renstal, waarvan de laatste afgelopen december in Abu Dhabi. Kubica werd daar te licht bevonden en het team koos na bijna twee maanden bedenktijd om Sirotkin de opvolger te laten worden van Massa. Eerder waren ook Paul di Resta en Daniil Kvyat kandidaten voor het overgebleven Williams-zitje

De 33-jarige Kubica was bezig een indrukwekkende carrière op te bouwen in de Formule 1 toen hij in 2011 zwaar crashte tijdens een rally-wedstrijd. Hij moest vrezen voor amputatie van zijn onderarm, maar zover kwam het niet. Het ongeval betekende wel een voortijdig einde van zijn F1-loopbaan. Zijn rechterarm en hand heeft hij nooit meer volledig kunnen gebruiken.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden