Rookies mogelijk bij meer F1-trainingen in actie

door Jacobine van den Berg
3639737

De Formula 1 Commission heeft ingestemd met een plan om aankomend seizoen meer rookies een training te laten rijden. Het zou gaan om minimaal twee trainingen per jaar. Het plan zou jonge talenten bij beperkte testmogelijkheden meer kans moeten geven om meters in een Formule 1-bolide te maken. Het voorstel moet formeel alleen nog worden goedgekeurd door het World Motor Sport Council van de FIA.

Vanaf komend Formule 1-seizoen ziet de organisatie het liefst dat er bij ieder team twee vrije trainingen per seizoen worden gereden door een rookie. Het idee moet het gemakkelijker maken voor talenten uit de Formule 2, Formule 3 of zelfs IndyCar om een indruk te krijgen van de koningsklasse.

Lastiger geworden

Door de vele haken en ogen die hangen aan de testmogelijkheden is het steeds lastiger geworden om talenten te laten rijden. Zo mogen er nog wel oudere bolides van stal worden gehaald maar is het testen met nieuwere auto's beperkt tot slechts twee filmdagen per jaar. Dit is dan ook met een limiet van honderd kilometer en mag er alleen op demobanden worden gereden. Doordat veel teams één van die filmdagen al voor aanvang van het seizoen inzetten, zeker onder het nieuwe reglement van dit jaar, blijft er op de jaarlijkse rookie test na bijna niets over voor de jonge talenten.

Pato O'Ward Young Drivers Test Abu Dhabi 2021

Minimaal twee sessies

Dit is de voornaamste reden dat de FIA en Formule 1 hebben besloten om rookies vaker in vrije trainingen te gebruiken. Om het minder vrijblijvend te maken dan in de huidige situatie wordt het voor teams verplicht minimaal twee sessies per jaar een rookie in te zetten. Om welke raceweekenden het gaat, blijft overigens wel vrije keuze. 

Voordat het daadwerkelijk ingevoerd wordt, moet het plan nog formeel worden goedgekeurd door het FIA World Motor Sport Council, al is dat slechts een formaliteit en zijn alle politieke stappen al gezet. Het betekent concreet dat de rookies zich mogen opmaken voor twee vrije training op het hoofdpodium in het Formule 1-seizoen 2022.

 

Lees ook: Cem Bölükbasi maakt overstap van F1 Esports naar Formule 2

Lees ook: Functie Michael Masi binnen organisatie FIA aangepast

Lees ook: Maserati eerste Italiaanse Formule E-team per 2023

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden