Sebastian Vettel openhartig over situatie in de wereld

26 mrt 2022 door Gijs Leuvenink
Header liveblog 1 Bahrein

Aston Martin-coureur Sebastian Vettel is in een interview met het Duitse ARD openhartig geweest over hoe hij de problemen die nu in de wereld afspelen aanschouwd.

Allereerst is Vettel geschokt over de oorlog in Oekraïne. "Ik kan me niet indenken dat we in de 21e eeuw nog landen binnen rollen met wapens en pantserwagens. Het is schokkend. We merken het ook aan alles, de benzine wordt duurder. Dat is te begrijpen. Nu is het zaak om alles eraan te doen om ervoor te zorgen dat de oorlog stopt."

Klimaat

Ook heeft Vettel een uitgesproken mening over de klimaatcrisis. In de ogen van de Duitser is er in de deze crisis te veel oog voor de economie. "Wat is een goede economie waard als het klimaat kapot is? Wat is een goede economische basis waard als alle mensen er niet meer zijn? Economie moet wat mij betreft ondergeschikt zijn aan het oplossen van de klimaatproblemen", aldus de viervoudig wereldkampioen.

Vettel erkent dat er een zekere mate van hypocrisie bij hemzelf zit om dit aan te kaarten vanwege zijn baan. "Het is jammer, maar het is mijn baan niet om de boodschap door te drukken. Ik weet dat mijn werk slecht voor het milieu is. Ik vlieg naar veel races en rij daar ook nog met een auto rondjes. Ik kan alleen kleine stapjes doen en daarmee anderen inspireren. Je zag het toen ik vuilnis inzamelde na de race op Silverstone. Daarna zag ik allemaal jonge kinderen dat ook doen. Dat is mooi."

Racen in Jeddah

Vettel vindt het lastig hoe om te gaan met het racen in landen met een discutabele reputatie zoals Saoedi-Arabië waar dit weekend een race afgewerkt wordt. "Het is een moeilijke vraag of we daar als Formule 1 wat aan kunnen doen. Het is een keuze tussen niet gaan, of daar een signaal afgeven. Als de tweede keuze gekozen is, ben je dan moedig genoeg om het daadwerkelijk te doen. Nu is er veel focus op geld, als je er dan bent is het lastig om echt een statement te maken."

Niet alleen de Formule 1, maar ook andere sporten zijn volgens de 34-jarige Duitser in spagaat als het gaat om de ethische keuzes om waar te gaan sporten. "Het is een keuze tussen de financiële interesse of dat je naar landen gaat met een goede reputatie. Hoeveel landen blijven er dan nog over? De keuze daarvoor maken is lastig, maar erover spreken en goede dingen doen is belangrijk. Zeker als voorbeeldfunctie voor jongeren."

Paniek

Vettel wil graag meer maatschappelijke thema's aansnijden in de Formule 1, maar merkt dat er dan snel in de paniek geschoten wordt. "Als er een maatschappelijk thema op de agenda gezet wordt, merk je direct dat er paniek in de tent is. Als ik me uitspreek, dan hoor ik direct van verschillende kanten dat ik dat beter niet kan doen. Bijvoorbeeld al met het vuilnis inzamelen wat ik naast de baan deed in Silverstone. Iedereen had daar weer een mening over. Met name de organisatoren van de Formule 1 vinden het moeilijk dat ik mijn mening uit over dingen."

Lees ook: Leclerc snelste en raakt de muur, Verstappen op 2 tijdens VT2 Saoedi-Arabië

Lees ook: Max Verstappen: Lando is verkeerd neergezet in Netflix-serie

Lees ook: Toto Wolff: Snelheidsproblemen nog niet opgelost

26 mrt 2022 door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen