Sebastian Vettel tevreden met zesde plek

Sebastian Vettel Japan Aston Martin

Sebastian Vettel is erg blij met zijn behaalde resultaat in de Grand Prix van Japan. Nog voor de rode vlag leek het volledig mis te gaan voor de Duitser, maar dat is al snel bijgetrokken. Lance Stroll heeft de verkeerde gok gemaakt met de pitstop en eindigt zo buiten de punten.

Zaterdag was het al een mooie kwalifictie voor Vettel, die in Q3 terechtkwam. De eerste meters van de race waren ook goed voor de Duitser, maar dat sloeg al snel om: "Ik had een goede start, maar kon nergens heen. Ik maakte contact met Fernando, spinde, en stond laatste." De situatie met de rode vlag is daarom gunstig geweest voor Vettel. Bij de herstart waren de coureurs verplicht op de full wet-banden te starten, iets waar Vettel zo snel mogelijk van af wilde. De eerste mogelijkehid is hij dan ook direct de pits ingedoken, een plan dat hij met zijn team al had opgesteld. Door deze gunstige pitstop is hij uiteindelijk weer in de top tien terechtgekomen, met zelfs een zesde positie als eindresultaat. "We zijn geweldig teruggekomen. We hebben gepraat over wat er gebeurde. En samen met het team hebben we een plan gemaakt voor de sprintrace aan het einde", vertelt hij aan F1.com. En waar Vettel het perfecte moment heeft gekozen de pits in de duiken, heeft teamgenoot Lance Stroll te lang gewacht. "Je moest het juiste moment kiezen om te pitten voor de intermediates. Ik bleef wat langer buiten, misschien kon er nog wel meer regen komen. Het was zwaar, maar ook leuk", aldus Stroll.

Gevaar op de baan

Meerdere coureurs spreken zich uit over de gevaarlijke situatie aan het begin van de rode vlag. Deze vlag werd al gezwaaid, waardoor de coureurs op weg waren naar de pits. Nog voordat alle coureurs van de baan af waren, kwam de eerste takelwagen al de baan op. Gezien de situatie met Jules Bianchi in 2014, die hem uiteindelijk fataal is geworden, zijn de coureurs niet te spreken over de manier van handelen tijdens de race. Ook Vettel spreekt zich hierover uit: "We hadden een tractor op de baan die daar niet had mogen zijn. In deze situatie, met deze foute banden die ze ons verplichten omdat de full wets niet goed genoeg zijn. Dat zijn dingen waar we van moeten leren en volgende keer beter moeten doen."

Vettel, die ook kampioen is geworden met Red Bull, is erg blij voor Verstappen dat hij zijn tweede titel heeft behaald: "Hij was heel dominant. Na de eerste races was het al duidelijk dat het zijn kant op zou vallen, maar dan moet je het wel afmaken. Hij is de focus nooit verloren. Goed gedaan aan hem en het team. Ik ken daar nog veel mensen, dus ik ben heel blij voor ze."

Lees ook: Mick Schumacher: Lukte niet om punten te scoren

Lees ook: Mercedes niet gemaximaliseerd in Japan

Lees ook: Hero or Zero: Grand Prix van Japan: De race

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen