Strijd om P6 in kampioenschap gewonnen door Alfa Romeo

Alfa Romeo Aston Martin Abu Dhabi

Tot de laatste race van het seizoen bleef het spannend welk team er met de zesde plek in het kampioenschap vandoor zou gaan, Alfa Romeo of Aston Martin. Uiteindelijk trok Alfa Romeo aan het langste eind, al zijn de teams wel met een gelijk puntenaantal geëindigd. 

Voor de race in Abu Dhabi lag er een hoop druk op de coureurs van Aston Martin. Zij konden de zesde plek in het kampioenschap namelijk nog overnemen van Alfa Romeo, waarvan de coureurs op zaterdag een slechte kwalificatie achter de rug hadden. Sebastian Vettel en Lance Stroll wisten betere startposities te bemachtigen, en kregen daarmee goede hoop voor de race en het kampioenschap. De achterstand op Alfa Romeo bestond immers maar uit vijf punten. Maar Alfa Romeo heeft er in de laatste race dan ook alles aan gedaan om het Aston Martin zo moeilijk mogelijk te maken. Het team geeft dat toe, en de concurrentie geeft aan dat de acties op het randje waren. 

Alfa romeo Abu Dhabi Zhou

Foto: Antonin Vincent / DPPI

Strategie van Alfa Romeo

Valtteri Bottas en Guanyu Zhou zagen in dat hun auto dit weekend duidelijk pace miste. En daarom hadden zij een andere tactiek nodig om het de Aston Martins moeilijk te maken. De coureurs zetten een strategische race neer, die hen uiteindelijk op de valreep de zesde plek heeft opgeleverd. Want dat de auto's niet snel waren, betekende nog niet dat de coureurs ook niet konden verdedigen. En dat was daarmee het hoofddoel van de race. Zhou heeft er met zijn verdedigingsacties op Vettel alles aan gedaan om de coureurs van McLaren en Alpine  zo ver mogelijk vooruit te laten rijden, zodat zij bij een pitstop voor Vettel weer op de baan zouden komen. Mede hierdoor is Vettel uiteindelijk niet verder gekomen dan de tiende plek. 

Bottas speelde zo'n zelfde spelletje met Stroll. Stroll wisselde als eerste van deze vier coureurs zijn banden. Bottas was de race gestart op de harde band en reed hiermee zo lang mogelijk door. Op deze manier kon hij Stroll dwarszitten aan het einde van deze stint. "Ik probeerde tegen het einde van mijn eerste stint goed te zijn en zodra de groene auto's arriveerden, wilden we met ze spelen", verklaart Bottas volgens Motorsport.com

Aston Martin Lance Stroll Abu Dhabi

Foto: Aston Martin F1 Team

Op het randje

Hoewel de gevechten mooi waren om te zien, was het vanuit de cockpit zelf wel even billenknijpen. Vettel en Stroll hadden al wel op een race vol strijd gerekend, maar sommige acties van Bottas en Zhou waren wel erg enthousiast. Zo merkte ook de teambaas van Aston Martin, Mike Krack, op: "Enkele acties waren op het randje, maar ik denk dat wij er al op anticipeerden dat dit zou kunnen gebeuren. We wisten dus al dat we conservatief moesten zijn als we ze wilden passeren. Beide coureurs zijn daar denk ik goed mee omgegaan."

De teams hebben het seizoen allebei afgesloten met 55 punten op de teller, maar door betere prestaties door het siezoen heen, staat Alfa Romeo boven Aston Martin. 

Lees ook: F1 aan Tafel: Vaarwel Vettel

Lees ook: McLaren sluit seizoen af met sterk weekend

Lees ook: Williams hoopt op betere tijden

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden