Teams in overleg over inflatiecorrectie budgetcap

11 apr 2022 door Gijs Leuvenink
alonso sprint imola

De hoge inflatiecijfers hebben ook de paddock bereikt. De teambazen zijn druk in overleg om een inflatiecorrectie toe te passen op de sinds dit jaar van kracht zijnde budgetcap. Dit meldt Auto Motor und Sport.

De FIA heeft de budgetcap ingesteld om te zorgen voor lagere uitgaven bij de Formule 1-teams en het verschil tussen de teams te doen afnemen. Dit seizoen is het plafond 140 miljoen euro per team. In noodgevallen is er de mogelijkheid om het te verhogen, zoals in het geval van hoge inflatie zoals waar we nu inzitten. Zeven miljoen euro zou er extra beschikbaar gemaakt moeten worden. Bijna alle teams willen deze mogelijkheid gebruiken, maar drie teams steken er voorlopig een stokje voor.

Tegenstanders

Zeven teams hebben hun akkoord gegeven, maar Alpine, Haas en Alfa Romeo hebben tegen gestemd. Frédéric Vasseur van Alfa Romeo vindt dat regels er niet voor niets zijn en niet wil afwijken. Günther Steiner van Haas geeft iets meer uitleg. "Wanneer we in september zoveel procent inflatie hebben, dan wordt dat dan doorgerekend. We moeten niet nu al extra geld beschikbaar maken."

Alpine-teambaas Otmar Szafnauer heeft ernstige bedenkingen bij de redenen voor de teams om het budgetcap te verhogen. Met name de redenen van McLaren en Aston Martin zouden volgens hem niet liggen in de inflatie. "Zij hebben heel veel problemen met hun auto's en moeten het hele concept ombouwen. Daar hebben ze meer geld voor nodig. Vandaar dat ik denk dat ze om meer geld vragen."

Szafnauer alpine
Foto: Alpine Media Pool

Reactie FIA

De FIA heeft ook gereageerd over de roep om meer geld. Zij zijn geen voorstander van dit idee. Een hogere budgetcap had als reden de kosten te verlagen, maar met de correctie wordt het voor volgend seizoen 149 miljoen in plaats van de vastgestelde 135 miljoen. De onderhandelingen hebben nog geen resultaat gehad. De zeven miljoen verhoging splitsen over dit en vorig seizoen stelde de FIA voor, maar dat werd ook afgeschoten. "We zullen elkaar in het midden gaan ontmoeten, zoals we vaker in dit soort gevallen hebben."

Lees ook: Mitch Evans zegeviert in ePrix Rome, Frijns derde

Lees ook: Lewis Hamilton negeert sieradenregel

Lees ook: Stewards willen nieuwe safety car regels

11 apr 2022 door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen