Tony Brooks overlijdt als laatst overgebleven winnaar van jaren 50

door Frederique van Grinsven
Header liveblog 1 Bahrein

De Britse coureur Tony Brooks, de laatste overlevende Formule 1-racewinnaar uit de jaren 50, is overleden op 90-jarige leeftijd. Hij won in zijn decennium zes Grand Prixs en miste nog maar net de titel in 1959.

Brooks was na After Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari en Stirling Moss de meest succesvolle coureur uit zijn tijd. Hij stond ook wel bekend als de 'Racing Dentist', nadat hij zijn eerste F1-race won, de Syracuse Grand Prix van 1955, van gevestigde Italiaanse teams met het kleine Connaught. Allemaal terwijl hij bezig was met zijn examens voor zijn studie tandheelkunde.

Einde van de wereld

"Ik ging helemaal op in studeren toen Connaught me belde" zei Brooks later over zijn overwinning. "Het was waarschijnlijk een zegen, want ik had geen tijd om na te denken over wat ik aan het doen was, naar wat werd beschouwd als het einde van de wereld om een auto te besturen waar ik nog nooit in had gezeten, op een circuit waar ik nog nooit had gezeten. Gelukkig maakte ik me meer zorgen om mijn studie.”

Domenicali reageert

Stefano Domenicali, president en CEO van de Formule 1, reageert bedroefd na het overlijden van Brooks: "Hij maakte deel uit van een speciale groep coureurs die pioniers waren en de grenzen verlegden in een tijd van groot risico. Hij zal worden gemist en onze gedachten zijn op dit moment bij zijn familie."

 

Lees ook: F1 aan Tafel: Misschien moet Mercedes een nieuwe auto bouwen

Lees ook: Sebastian Vettel: F1 moet minder afhankelijk worden van DRS

Lees ook: Coureurs eens met Verstappen over veranderen weekendformat

door Frederique van Grinsven

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden