35-saturday-baku

Coureurs die de muur niet meer kunnen ontwijken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT3 en kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, met onder andere een sterke Lewis Hamilton, Charles Leclerc en Pierre Gasly, de vloek van bocht vijftien en een tegenvallende Valtteri Bottas. 

Top

Charles Leclerc

Natuurlijk beginnen we met de polesitter van vandaag. Charles Leclerc en Ferrari lijken de weg omhoog te hebben gevonden na de pole position te pakken in Bakoe. De Monegask zelf was minder tevreden over zijn rondje en gaf eerlijk aan een perfecte slipstream van Hamilton te kunnen pakken. Ondanks dat Leclerc vrijdag zijn auto nog in de muur had gezet, reed hij de hele kwalificatie mee met de top. Hij verdient, wat Grand Prix Radio betreft, dus alle lof.

Lewis Hamilton

Waar de Brit tijdens de vrije trainingen weer het middenveld bezet hield, stond hij vandaag gewoon zijn mannetje. Na een wat minder goed eerste rondje in Q1, topte hij uiteindelijk die sessie en kon hij de goede lijn doortrekken tot aan Q3. Hij zal de race vanaf P2 starten.

Pierre Gasly

De jonge Fransman heeft het gaspedaal van zijn AlphaTauri flink ingetrapt. Hij mag op zondag namelijk naast Max Verstappen plaatsnemen op de tweede startrij. Gasly was consistent, maakte geen fouten en was ongelooflijk snel. Hij evenaart met zijn P4 de beste kwalificatie van zijn carrière en is dus terecht naast Hamilton en Leclerc de grote man van de kwalificatie. De AlphaTauri leek het circuit van Bakoe wel degelijk goed te liggen, want waar Gasly zijn plek vier bemachtigde, heeft ook Yuki Tsunoda een goede kwalificatie afgerond met een zevende plek.

https://twitter.com/F1/status/1401172587028353025?s=20

Yuki Tsunoda

Hoewel hij zijn bolide nog even in de muur zette en zijn teamgenoot op plek vier te vinden is, is de prestatie van de jonge Japanner niet te omzeilen. Beide AlphaTauri-bolides waren sterk in de straten van Bakoe. De beste F1-kwalificatie van Tsunoda tot op heden was een P13. Een zevende startplek is dan ook zeker het benoemen waard. Wellicht zitten er mooie punten in het vat tijdens de race op zondag voor Yuki en AlphaTauri.

George Russell en Williams

Hij miste het begin van de kwalificatie doordat zijn auto nog niet rijklaar was, nadat zijn bolide ermee stopte tijdens vrije training drie. Door twee rode vlag-situaties en het harde werk van zijn team, kon George Russell uiteindelijk toch deelnemen aan de kwalificatie. De Brit vocht zichzelf weer keurig naar Q2. 'Mister Saturday', zoals de jonge Brit regelmatig wordt genoemd, flikt het weer en zorgt zo voor een prima uitgangspositie voor de race. P15 weliswaar, maar zoals we allemaal weten kan Bakoe voor spektakel zorgen.

Flops

Daniel Ricciardo

Hij stond vrijdag nog aan de goede kant van het lijste, maar vandaag was Ricciardo een pechvogel. Hij was een van de zovelen die kennis maakte met de beruchte bocht 15, waar menig coureur niet zonder kleerscheuren van wegreed. De McLaren-coureur was onderweg naar een prima tijd, die hem een top tien plek kon opleveren, maar door een inschattingsfout bij het aanremmen van bocht 15 moest hij zijn meerdere erkennen in de moeilijke linkerknik. P13 is niet een positie om trots op te zijn wanneer je in een McLaren rijdt en je teamgenoot de zesde tijd pakt.

Antonio Giovinazzi

Wat een domper. De Italiaan was enorm consistent en presteerde goed, maar vandaag was hij slachtoffer van, daar is hij weer, de beruchte bocht 15. Antonio Giovinazzi maakte een inschattingsfout en kon de vangrail niet meer ontwijken. Zonde, want hij en Alfa Romeo gingen steeds beter presteren. Zal dit een kleine deuk in het zelfvertrouwen van de jonge Italiaan worden of kan hij zich herpakken tijdens de race?

Lance Stroll

Lance Stroll veroorzaakte de eerste rode vlag van Q3. Hij maakte een fout en eindigde in de vangrail in bocht 15. Het is allemaal te zien op de beelden vanuit zijn donkergroene Aston Martin: Lance heeft er flink de 'P' in. Ook hij was een van de coureurs die goed presteerde de afgelopen tijd. Kan Stroll door middel van wat hulp van anderen zondag nog vechten voor de punten? Het zal een hele moeilijke klus worden vanaf P19, maar alles is mogelijk.

Carlos Sainz

'Last but not least', Carlos Sainz. Ook hij is verbazingwekkend snel in zijn Ferrari de laatste races, maar vandaag behoort hij toch echt tot een van de flops van de kwalificatie. Ondanks dat hij samen met teamgenoot Leclerc bovenaan meestreed voor een plek op de voorste startrij, maakte hij een domme fout die alle kansen als sneeuw voor de zon deed verdwijnen. Je kunt zeggen dat er toch al een rode vlag was, omdat Tsunoda voor hem crashte, maar Carlos kan zichzelf aanrekenen dat hij zonder voorvleugel de sessie afsloot. Het verremmen van Tsunoda voor zijn neus gaf wat rookwolken af, maar het veel te laat anticiperen op het incident doet de Spanjaard in de Ferrari toch echt zelf.

https://twitter.com/F1/status/1401168462282694657?s=20

Lees meer: Leclerc op pole na rommelige kwalificatie in Bakoe

Lees meer: Charles Leclerc na kwalificatie: “Een pole is een pole”

Lees meer: Auto blijft volgens Lewis Hamilton de grootste uitdaging

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden