Dakar Update: Van Kasteren hard op weg naar zege Dakar

door Gijs Leuvenink
janusvankasterendakar2023

De voorlaatste etappe (zaterdag) was weer een enerverende etappe in de Dakar. Janus van Kasteren stelde vrijdag al orde op zaken, maar na de zaterdagetappe lijkt er nog weinig in de weg te staan voor de Nederlander voor de zege.

Met nog één etappe lijkt Janus van Kasteren de Dakar te winnen. "Ik had al gezegd dat ik voor de winst ging en nu het zo dichtbij is, is dat wel heel fijn. Ik ben benieuwd wat er zondag gaat gebeuren. Het begint hier alweer te regenen en ik zie voor morgen alweer veel modder. Ik wil hem morgen gewoon fijn naar de finish brengen. Het duurde vandaag erg lang, ik deed wel gewoon rustig aan. Toch stond ik eerste halverwege, dat is fijn. Macik won, maar maakt niet uit."

Zogezegd is Van Kasteren de grote leider bij de trucks en alleen een ongeval of grote pech lijkt de truckrijder te scheiden van de winst. Martin Macik staat nu tweede op een uur en een kwartier. Martin van den Brink leek donderdag nog een gooi te doen naar de winst, maar is afgezakt naar plek drie na een moeilijke zaterdagse etappe. Mitchel van den Brink staat vierde. Team Van de Laar staat nu zevende, Richard de Groot en zijn equipe staan nu achtste.

Tim Coronel: Ongelooflijke dag

Tim Coronel was eigenlijk niet echt te spreken over het parcours. "Het was heel apart. Het waren van die gemene duintjes. We gingen omhoog en omlaag en omhoog en omlaag. Na 36 kilometer was ik er wel klaar mee. Daarbij was het belachelijk heet, het was allemaal erg verraderlijk. Je wil als rijder aanvallen, maar je bent eigenlijk al aan het aftellen. Ik dacht wel een beetje, zoek het allemaal maar uit. Je wil vechten tegen elkaar, vandaag was het een gevecht in mijn hoofd." Na de dramadagen van team Coronel van de week stijgen ze elke dag een beetje. Ze staan nu 114e.

Nasser Al-Attiyah hoeft eigenlijk alleen nog maar te finishen om de winst te halen. De Qatarees staat bijna anderhalf uur voor op Sebastien Loeb. Lucas Moraes staat derde op een klein kwartier van de Fransman Loeb. Hans Weijs staat stabiel 42e en is daarmee de beste Nederlander.

Motor top drie enorm dicht bij elkaar

In de motoren is het de gehele top drie die nog kans maakt voor de zege. Toby Price leidt na zaterdag en Kevin Benavides staat op slechts twaalf seconden tweede. Op anderhalf minuut achter Price staat de Amerikaan Skyler Howes derde. Beste Nederlander is Wesley Aaldering op plek veertig, met een eervolle vermelding voor Mirjam Pol die 48e staat.

Lees ook: Dakar Update: Klassement trucks weer open

Lees ook: Mercedes onthult 2023-bolide op 15 februari

Lees ook: Contractverlening Hamilton kwestie van tijd volgens Wolff

door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden