Weet Liam Lawson nog een plekje te vinden in de Formule 1?

door Shakyra van den Heuvel
liam lawson zaterdag singapore 2023

De naam Liam Lawson is al veel vaker voorbij gekomen, maar heeft vooralsnog geen vast zitje kunnen bemachtigen in de Formule 1. Ook dit seizoen lijkt het erop dat hij weer buiten de boot dreigt te vallen en dat hij de grootste verliezer van het silly season zal zijn. 

Silly Season is dit jaar al vroeg begonnen na een jaar van afwezigheid. Lewis Hamilton kondigde in februari aan dat hij de overstap naar Ferrari ging maken waardoor Sainz een andere plek moest gaan zoeken. Er ontstond paniek op de rijdersmarkt waardoor verschillende coureurs hun toekomst gelijk wilden vastleggen. Zo heeft Nico Hülkenberg de transfer gemaakt naar Audi en heeft Red Bull verlengt met Sergio Pérez. Het team van VCARB heeft afgelopen weekend in Canada laten weten dat zij nog langer zullen gaan werken met Yuki Tsunoda. Hierdoor blijft er nog maar één stoeltje leeg bij het team waardoor er een beslissing gemaakt zal moeten worden tussen Liam Lawson en Daniel Ricciardo. 

Liam Lawson maakt nog steeds onderdeel uit van het opleidingsprogramma van Red Bull. Vorig jaar mocht hij vijf races invallen voor de geblesseerde Daniel Ricciardo. In deze periode liet hij mooie dingen zien en wist hij zelfs zijn eerste punten in de Formule 1 te scoren. Ondanks deze mooie resultaten wist hij geen stoeltje te scoren en stond hij weer aan de zijlijn voor het seizoen van 2024. 

Liam Lawson 2024 Visa Cash App Reserve coureur

Foto: Red Bull Content Pool

"Zeker op de grid"

Inmiddels heeft Liam Lawson al een hele lange tijd moeten wachten op enige zekerheid voor zijn toekomst in 2025. Helmut Marko liet destijds ook weten dat hij in 2025 'zeker' op de grid zou staan. Echter wordt dit steeds meer een twijfel. De prestaties van Daniel Ricciardo worden langzaam steeds beter. Zo wist hij zich in Canada als vijfde te kwalificeren en eindigde hij op de achtste plaats. De Australiër brengt ten slotte veel ervaring met zich mee en dat is een grote waarde voor het team. 

Liam Lawson heeft ook een clausule in zijn contract staan waardoor hij rond mag kijken bij andere teams als hij geen plekje kan vinden binnen het team van VCARB. De andere teams zoals Williams, Audi en Haas hebben geen grote interesse in Lawson en bekijken eerst hun andere opties. Dit zou dus kunnen betekenen dat de Nieuw-Zeelander volledig buiten de boot gaat vallen. Mocht hij geen team kunnen vinden, zal hij een andere weg moeten gaan bewandelen. VCARB-teambaas Laurent Mekkies gaf in Canada aan geen haast te hebben met de beslissing van het tweede zitje. Dit werkt in het nadeel van Lawson omdat iedereen zijn toekomst zo snel mogelijk wil veilig stellen door Silly Season. Het is dus nog even afwachten hoe de toekomst van Lawson eruit komt te zien in 2025. 

Lees ook: Rinus VeeKay baalt na mislopen toptienklassering: "Zat een schroef los in de ophanging"

Lees ook: Nyck de Vries gaat voor de overwinning op Le Mans

Lees ook: Villeneuve over Mercedes: 'Dat is de betere coureur'

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden