Wendy Hendrickx over complexe Formule 1-regie

10-saturday-monza

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse 'awardwinning' podcast van Grand Prix Radio is Wendy Hendrickx, head of live production bij Formula One Management te gast. Zij vertelt wat de regie doet tijdens een grand prix en beantwoordt een vraag van een en luisteraar.

Hendrickx vertelt dat de regie van een Formule 1-race best complex werkt. Door de pandemie moest het team zich ook opsplitsen. Een deel van het team werkt daardoor op het hoofdkantoor in Biggin Hill, Engeland, een deel werkt in Londen en het andere deel werkt op locatie. 

Omdat de televisieploeg met meerdere regisseurs werken heeft het team een piramidestructuur, zo zegt Hendrickx. De regie van alle camera's langs de baan wordt op locatie zelf geregeld door de track director. Dat zijn minimaal 26 tot 32 camera's die alleen al naast de baan staan en bestuurd worden. 

Grand Prix Brazilië de race 2021

Kleine foutjes in het grote geheel

Het signaal en de beelden die van het circuit afkomen worden samen doorgestuurd naar Biggin Hill waar weer een andere regisseur zit. Hendrickx vertelt dat die regisseur enorm veel beelden schakelt. Waaronder de onboards, slow motions, en helikopterbeelden. Ook de vijf tot zes draadloze camera's in de pitlane en twee drone camera's vallen onder zijn leiding. 

Hendickx legt uit dat er daarom wel eens een foutje gemaakt kan worden of een miscommunicatie. "De mensen zitten nu ook fysiek op een andere plek. Voorheen zaten de regisseurs naast of bij elkaar", vertelt ze. "Ze konden toen ook communiceren met lichaamstaal: een handje opsteken met 'even wachten want ik moet dit shot afmaken'. Dat kan niet meer."

Grand Prix Qatar de race 2021

Hendrickx zegt dat de communicatie nu over een intercom moet en dat is net wat gevoeliger. Daarnaast zit er ook vertraging in de intercom. Er zijn veel kleine dingen die even mis kunnen gaan volgens haar. "Maar als je naar het grotere geheel kijkt denk ik dat we écht een goed product maken", aldus Hendrickx. 

Lees ook: Cem Bölükbasi maakt overstap van F1 Esports naar Formule 2

Lees ook: Functie Michael Masi binnen organisatie FIA aangepast

Lees ook: Maserati eerste Italiaanse Formule E-team per 2023

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen