Will Power: Piastri slachtoffer van 'gebroken' F1-systeem

door Jay Hartman
10-saturday-monza

Formule 2-kampioen Oscar Piastri is een slachtoffer van een 'gebroken' systeem binnen de Formule 1. Dat vindt de Australische IndyCar-coureur Will Power. Dat Piastri de Formule 1 dit jaar vanaf de zijlijn moet meemaken laat zien dat er iets mis is met het systeem volgens hem.

Piastri kende een stijgende lijn in zijn autosport-carrière. Hij won in 2020 het Formule 3-kampioenschap waarna hij als rookie afgelopen jaar het Formule 2-kampioenschap won. De jonge Australiër kan echter niet doorstromen naar Formule 1. Als Alpine-protegee komt hij niet aan een stoeltje in het team. Esteban Ocon verlengde zijn contract tot 2023 en Fernando Alonso wilt ook langer in zijn stoeltje blijven zitten. Piastri is het komende seizoen alleen reserverijder voor het team maar heeft nergens een zitje. 

Totale aanfluiting

Power vindt het feit dat Piastri geen stoeltje heeft in de koningsklasse van de autosport een duidelijke aanwijzing dat er iets mis is met het systeem. Hij vindt dat Piastri, zeker met zijn prestatie in de Formule 2, het talent heeft om in F1 te zitten. "Het is een totale aanfluiting dat Oscar niet in de Formule 1 zit. Misschien komt hij wel nooit daar en dat is enorm jammer."

IndyCar

Power snapt daarom ook heel goed dat Piastri niet de overstap maakt naar IndyCar. Formule 1 is voor iedere coureur een droom en als je als rookie telkens een kampioenschap wint, verdien je het om daar te komen. Power zegt dat hij het overigens wel aanmoedigt dat coureurs naar IndyCar komen. Volgens hem is het kampioenschap veel competitiever dan de Formule 1. Dat komt vooral omdat de auto's allemaal gelijk zijn daar. Dat de IndyCar in trek is bij coureurs blijkt wel. Fernando Alonso maakte een overstap na zijn afscheid in 2019, Romain Grosjean is bezig aan zijn tweede seizoen en oud F2-coureur Callum Illot is ook naar Amerika vertrokken. 

Lees ook: Fernando Alonso lanceert eigen managementbureau 

Lees ook: Formule 1 verscheurt contract met Rusland

Lees ook: Officieel bevestigd: Verstappen tot 2028 bij Red Bull

door Jay Hartman

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen