Williams rijdt sinds Silverstone met compleet nieuwe auto

door Olav Veenhof
alexander albon silverstone

In Silverstone kwam Williams met een hernieuwde blik en de daarbij behorende updates aan verschillende onderdelen aan de auto. Met de compleet nieuwe auto is de basis voor een sterk tweede halfjaar voor de hekkensluiter van het constructeurskampioenschap gelegd. Dat weet technisch directeur van Williams François-Xavier Demaison te vertellen aan Motorsport.com.

Het team opgericht door Frank Williams heeft onder andere aanpassingen aan de de voorvleugel, vloer, sidepods en de wielophanging gedaan. Het concept van de vernieuwde auto is afgeleid van Red Bull en Aston Martin, al is het niet vanwege het feit dat Red Bull goede prestaties levert. Williams-teambaas Jost Capito liet eerder weten dat Williams alleen aanpassingen aan de auto doet wanneer deze volledig zijn onderzocht. De nieuwe richting is het resultaat van het analyseren van de auto nadat het team wist dat de huidige filosofie van de auto niet voor goede resultaten zou zorgen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Williams Racing (@williamsracing)

Koerswijzigingen

Het Britse team laat weten dat het nieuwe concept heeft geleid tot een geheel nieuwe auto, niet qua uiterlijk maar wel qua filosofie van de auto. "Ons vorige concept was gebaseerd op het genereren van downforce vanuit de vloer, maar met de huidige problemen rondom porpoising en het gestuiter van de auto, waren we genoodzaakt om een andere weg in te slaan", aldus François-Xavier Demaison. Het team is niet de eerste renstal die met een compleet andere auto een weekend aanving. Eerder dit seizoen reed Aston Martin in Barcelona met een compleet nieuwe auto.

Gemiste kans

Bij de Grand Prix van Groot Brittannië waren de nieuwe onderdelen alleen op de auto van Alexander Albon gemonteerd. De Thaise-Brit kon helaas niet het effect van de nieuwe onderdelen laten zien. Hij kwalificeerde zich als zestiende en werd in de race in bocht 1 door Sebastian Vettel aangetikt waardoor hij zijn race niet kon vervolgen. Teamgenoot Nicholas Latifi die met de updateloze FW44 reed, kende zijn beste weekend van het jaar. In de kwalificatie wist Latifi zijn auto op de vijfde startrij neer te zetten nadat hij voor het eerst in zijn carrière Q3 wist te halen. De Canadees reed een solide race en boekte met een twaalfde plek zijn beste resultaat van het jaar.

Lees ook: Lando Norris over contract bij McLaren: Ik zit hier op de juiste plek

Lees ook: DRS-trein volgens McLaren nog probleem uit verleden

Lees ook: F1 aan Tafel: Zhou had crash vijf jaar geleden niet overleefd

door Olav Veenhof

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden