Wolff bewondert nieuwe Red Bull: "Bijzonder moedige stap"

Toto Wolff tegenover sky

Mercedes-teambaas Toto Wolff is erg onder de indruk van de nieuwe auto van Max Verstappen. Red Bull Racing pakte de aandacht door dit jaar een compleet andere route in te slaan dan de dominante RB19 van vorig seizoen, die maar liefst 21 van de 22 races wist te winnen. 

Vanwege de dominantie van de RB19, verwachtten velen voor 2024 een doorontwikkeling van deze auto. Red Bull kwam echter met een totaal ander concept voor het aankomende seizoen, een ontwerp dat lijkt af te stammen van het eerdere zeropod concept van Mercedes van de afgelopen twee seizoenen. Toto Wolff is erg lovend over de stevige verandering van Red Bull. "Een bijzonder moedige stap. Als ze conservatief verder waren gegaan, hadden ze de zeer goede auto doorontwikkeld", vertelt hij in het programma Sport am Sonntag van ORF. 

Wolff begrijpt de gedurfde keuze van Red Bull wel. "De data zijn echter leidend in de ontwikkeling en de data hebben waarschijnlijk laten zien dat deze ontwikkelingen van deze nieuwe auto significant meer downforce of betere eigenschappen qua rijgedrag opleveren. Anders had Red Bull het niet gedaan. De afgelopen jaren zijn ze altijd innovatief geweest en waren ze altijd de referentie. Wat dat betreft ben ik ervan overtuigd dat ze weten wat ze doen."

Toto Wolff 2023

Foto: Mercedes AMG F1 (Sebastian Kawka)

 

Inspiratie oude Mercedes

Red Bull lijkt deels het niet geslaagde zeropod concept van Mercedes over te nemen, maar Wolff denkt dat Red Bull ook op andere fronten inspiraties op heeft gedaan bij zijn team. "Niet alleen de zeropod, maar ook het bodywork van de motorkap dat wij The Great Wall noemden", legt hij uit. "Esthetisch gezien is het niet geweldig, maar het is zinvol. De echte prestaties komen echter door de ondervloer bij deze grondeffect-auto's, waarbij het ook draait om mechanische downforce en de mechanische rijeigenschappen. Op dat vlak waren ze de afgelopen jaren heel sterk en hebben ze waarschijnlijk verder ontwikkeld, al zal het niet zo'n radicale conceptwijziging zijn als je hebt gezien qua bodywork."

 

Lees ook: Formule 1 2024: Klaar voor de start!

Lees ook: Marko sluit Albon uit als potentiële teamgenoot Verstappen

Lees ook: 'Onderzoek Christian Horner vóór GP Bahrein afgerond'

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden