Zak Brown herhaalt kritiek op AlphaTauri en Red Bull

door Frederique van Grinsven
Tsunoda Silverstone 2022 Alpha Tauri Peter Fox Getty Images

Zak Brown uit opnieuw bezorgdheid over de nauwe samenwerking tussen AlphaTauri en Red Bull en roept de FIA op om actie te ondernemen.

De opmerkingen van Brown versterken eerdere kritiek die hij een maand geleden al uitte, gevolgd door een open brief aan de FIA waarin hij impliciet zijn zorgen kenbaar maakte over de relatie tussen Red Bull en AlphaTauri.

AlphaTauri, die aankomend seizoen onder een nieuwe naam zal racen, heeft grote ambities en om die waar te maken heeft het de alliantie met Red Bull verder verstevigd, waarbij het zusterteam meer gebruik zal maken van onderdelen van Red Bull.

De angst dat de teams hun boekje te buiten gaan, werd verder aangewakkerd door het verplaatsen van personeel van AlphaTauri van Faenza in Italië naar het Verenigd Koninkrijk. 

McLaren bezorgd over AlphaTauri

De verhuizing heeft de aandacht getrokken van rivaliserende teams, met McLaren als voortrekker. Teambaas Zak Brown uit zijn zorgen over de gevolgen van deze samenwerking: "Ik geloof dat dit een serieuze kwestie is voor de eerlijkheid van de sport, voor de fans. Daarom is het vrijwel niet toegestaan in welke andere grote sport dan ook," verklaarde Brown dinsdag tijdens de onthulling van McLarens nieuwe livery voor 2024 tegenover meerdere bronnen. 

"AlphaTauri verhuist, voor zover ik begrijp, naar het Verenigd Koninkrijk, wat naar mijn mening beide teams ten goede zal komen. Deze A/B-team samenwerking en co-eigendom is een grote zorg voor ons wat betreft de gezondheid en eerlijkheid van de sport."

Oneerlijk voordeel

"Toen deze regels voor team samenwerking werden ingevoerd, bevond de sport zich op een ander punt. We hadden een enorme kloof tussen teams zoals wij, met enorme budgetten, en kleinere teams. Nu zit bijna iedereen aan het budgetplafond, zo niet al op het plafond," voegt de Amerikaanse teambaas toe.

"Het zou iemand een oneerlijk voordeel kunnen geven, en ik denk dat dit iets is waar we snel mee aan de slag moeten in de sport. Wat betreft de FIA en het leiderschap van de Formule 1, zouden we graag zien dat die relatie op een meer verenigde manier vooruitgaat."

Lees verder: McLaren onthult livery 2024-bolide

Lees ook: Doriane Pin sluit zich aan bij F1 Academy als Mercedes-junior

Lees ook: Presentatiedata nieuwe Mercedes en Alpine bekend

door Frederique van Grinsven

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden