Christian Horner: "Deze speciale auto gaat de geschiedenisboeken in"

Red Bull-auto donuts Abu Dhabi

Red Bull Racing kende een geweldig Formule 1-seizoen in 2023. Het team won 21 van de 22 Grands Prix en brak vele records. De dominante RB19 wordt daardoor ook wel gezien als één van de meest dominante bolides uit de geschiedenis van de Formule 1. Volgens Red Bull Racing-teambaas Christian Horner gaat de RB19 na zo'n geweldig jaar dan ook de geschiedenisboeken in als een "hele speciale auto".

Christian Horner: "Wat een seizoen"

Afgelopen weekend won Max Verstappen de laatste grand prix van het seizoen in Abu Dhabi. Het was de negentiende overwinning van de Nederlander en eenentwintigste voor het team van Red Bull in 2023, een seizoen waarin het Oostenrijkse team en Verstappen de records aaneenregen. Zo wisten Red Bull en Verstappen met de RB19 meerdere records te verbreken. Het team van Verstappen en Pérez behaalde de meeste overwinningen voor een team in een seizoen, de meeste punten ooit in het constructeurskampioenschap en voor het eerst in haar geschiedenis een 1-2 finish in het rijderskampioenschap. Verstappen reed met de RB19 de meeste rondes aan de leiding in een seizoen, pakte de meeste overwinningen voor een F1-coureur in een enkel seizoen, de meeste overwinningen door een coureur van pole position en verbeterde het record van de meeste punten voor een F1-coureur in het coureurskampioenschap.

Christian Horner is dan ook erg te spreken over de RB19 en het hele Oostenrijke team. "Deze auto gaat de geschiedenisboeken in als héél speciale auto. We hebben 22 verschillende locaties gehad en daarvan hebben we er 21 gewonnen. Het is gewoon het meest fenomenale jaar geweest en iedereen kan enorm trots zijn op wat ze hebben bereikt. Ik denk meer dan wat dan ook, voor alle mannen en vrouwen achter de schermen in de fabriek, in het hele bedrijf, ook al het ondersteunend personeel, zij hebben dit allemaal mogelijk gemaakt. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld bij het maken en leveren van deze auto en het bedienen ervan", zo verklaart Horner tegenover F1.com.

Toch ziet Horner nog een verbeterpunt voor volgend seizoen. "We hebben 21 van de 22 races gewonnen, alleen al het missen van Singapore laat ruimte voor verbetering."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)

"De concurrentie zal gemotiveerd zijn om ons te verslaan"

Na zo'n succesvol jaar wil Red Bull zich blijven verbeteren voor 2024. Christian Horner zegt dat dat ook nodig zal zijn, want de concurrentie zal het Oostenrijke team willen verslaan. "We zijn altijd op zoek naar marginale winsten", zo vertelt de Britse teambaas. "We kennen onze tegenstanders en dit [seizoen, red] zal hen gemotiveerd hebben om ons volgend jaar te willen verslaan. Niets staat stil in deze sport, alles gaat zo snel en je ziet ook dat terwijl wij onze auto niet ontwikkelden onze tegenstanders dichterbij kwamen. Dus hopelijk kunnen we al deze lessen uit deze auto meenemen en toepassen op de RB20. Dan gaan we volgend jaar proberen deze twee titels te verdedigen."

 

Lees ook: F1 post-season test 2023

Lees ook: Lewis Hamilton pessimistisch over kansen 2024

Lees ook: Hero or zero: Grand Prix van Abu Dhabi

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden