F1 post-season test 2023

Start Abu Dhabi 2023

Na de race in Abu Dhabi afgelopen weekend zit het seizoen van 2023 er alweer op, wat betekent dat het tijd is voor de post-season test. Deze enkele testdag heeft twee functies: Pirelli extra data geven over de banden en rookies de kans geven om meters te maken in een Formule 1-auto. Alle teams sturen twee auto's naar buiten, allebei met een andere opdracht. In dit artikel is meer te lezen over de sprint.

Crash betekent vroegtijdig einde voor Russell

Vier uur na de start van de sessie crashte Mercedes-coureur George Russell in bocht 6, nadat zijn auto een technisch probleem had. Hierdoor kon Russell geen rondjes meer rijden die dag en bleef hij steken op 58 ronden. Dit leverde hem de 20e plek op. 
Echter was dit niet de eerste of laatste keer dat de sessie stil lag, eerder was er een waterlek en met nog veertig minuten te gaan veroorzaakte Red Bull junior Ayumu Iwasa in de AlphaTauri een rode vlag.

Red Bull zonder Max Verstappen tijdens test

Red Bull heeft Sergio Pérez en Formule E-kampioen Jake Dennis in de auto's laten rijden vandaag. Dat Jake Dennis heeft gereden heeft ervoor gezorgd dat een theorie over dat Max Verstappen wordt voorgetrokken door Red Bull Racing is ontkracht. De theorie was namelijk dat de Red Bull veel last zou hebben van overstuur, wat Verstappen goed ligt, maar wat Pérez minder ligt. Dat zou dan het verschil in resultaten moeten verklaren. Dennis ontkracht deze theorie ook zelf: "Ik ben het niet eens met de mensen die zeggen dat deze auto voor Max is gemaakt. Ik ben in de auto gesprongen en het voelt zoals een raceauto zou moeten voelen." De Brit eindigde op P14 met 124 rondjes, Pérez op P4 met 117.

De beste rijders van de dag

De snelste mannen van vandaag waren Alpine-coureur Esteban Ocon met een 1.24.393, McLaren junior Pato O'Ward met een 1.24.662 en Mercedes junior Frederik Vesti met een 1.24.679. Haas junior Pietro Fittipaldi heeft met zijn 130 ronden de meeste rondes gereden van elke coureur. Opmerkelijk over Haas is dat zij twee auto's met rookies naar buiten hebben gestuurd, Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen kregen vandaag rust. Haas was het enige team dat alleen maar rookies op de baan had.

 

Lees ook: Hamilton pessimistisch over kansen 2024

Lees ook: Hero or Zero: Grand Prix van Abu Dhabi

Lees ook: AlphaTauri komt net te kort voor P7 in kampioenschap

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden