Hero or Zero: Grand Prix van Abu Dhabi

Verstappen, donut, abu dhabi 2023

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Deze week kijken we naar de Grand Prix van Abu Dhabi. Met in deze aflevering Verstappen, Tsunoda en toch de tegenvallende prestatie van Magnussen en strategie van Ferrari.

HERO in Abu Dhabi

Recordhouder Verstappen

Nu het seizoen is afgelopen kunnen we de balans opmaken en komen we tot de conclusie dat Max Verstappen maar liefst 19 records heeft verbroken met zijn RB19. Een seizoen als dit zal niet vaak meer terugkomen in de toekomst van de Formule 1, zo dominant. Een spectaculair record wat hij tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi heeft verbroken is het aan de leiding rijden van 1000 ronden, dat heeft nog nooit iemand eerder gedaan. Dit laat het enorme talent zien van Max zelf, maar ook de kwaliteiten van de auto en het team. "Ik werd zelfs een beetje emotioneel tijdens de laatste paar ronden en voor de laatste keer uitstappen. Het was een fantastisch jaar", aldus Verstappen tegen F1.com. Het team van Red Bull Racing is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van de auto van volgend jaar. We zullen moeten afwachten waar deze auto toe in staat is en of de dominantie zal blijven. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Yuki Tsunoda

Na een sterke kwalificatie op zaterdag, mocht hij vanaf P6 vertrekken. Dit was een goede uitgangspositie voor de Japanner omdat hij zoveel mogelijk punten moest scoren voor het team om zo P7 over te kunnen nemen in het constructeurskampioenschap. Helaas voor het team, kwamen ze net een punt te kort. Doordat Tsunoda ervoor had gekozen om lang door te gaan op zijn banden, heeft hij zelfs een tijdje aan de leiding gereden. Dit is nog maar één keer eerder gebeurt in de geschiedenis van de Formule 1. Het was dus een bijzondere gebeurtenis voor de Japanner. De laatste races is hij in vorm en laat Tsunoda mooie dingen zien. Hopelijk kan hij binnen een aantal jaar de overstap maken naar een topteam waar hij zijn talenten kan laten zien. 

P7 in constructeurskampioenschap voor Williams

Het team van Williams heeft een aantal lastige jaren achter de rug waar het soms niet lukte om gedurende het seizoen één punt te scoren. Sinds vorig jaar zit het team in een stijgende lijn en scoort het team regelmatig punten waardoor ze stijgen in het constructeurskampioenschap. Dit jaar heeft eigenlijk Alex Albon voor vrijwel alle punten bij elkaar gesprokkeld, terwijl Sargeant voor maar één punt heeft gezorgd gedurende het seizoen. Het is goed om te zien dat het team van Williams steeds beter en constanter wordt. Alex Albon kijkt ook uit naar volgend jaar. "Ik ben heel erg enthousiast over volgend jaar. Het ziet er goed en snel uit!", aldus Albon. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Williams Racing (@williamsracing)

ZERO in Abu Dhabi

Strategie van Ferrari

Voor Ferrari was het weekend in Abu Dhabi heel erg belangrijk omdat dit hun laatste kans was om de tweede positie in het kampioenschap te pakken. Helaas voor Carlos Sainz, moest hij van heel ver komen om goede punten te kunnen scoren. De strategie van Ferrari was ook redelijk vreemd omdat ze op de manier hoe hun het hadden bedacht, nooit punten hadden kunnen scoren met Sainz. Hun strategie was om zo lang mogelijk door te rijden met Sainz zodat hij plekken goed kon maken, maar omdat hij nog een verplichte pitstop moest maken, zakte hij heel ver terug naar achteren en dus ook buiten de punten. In de laatste ronde heeft Ferrari er zelfs voor gekozen om hem naar binnen te halen en de race niet te laten finishen

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari)

Kevin Magnussen

Magnussen is als laatste over de finish gekomen bij de Grand Prix van Abu Dhabi. Dit is wederom een teleurstellend resultaat voor de Deen, die al een aantal races in de achterhoede van het veld te vinden is. Ook het team van Haas is op de laatste plek van het constructeurskampioenschap te vinden. Hopelijk zijn ze bezig met een goede ontwikkeling van de nieuwe auto zodat ze stappen kunnen zetten in het nieuwe seizoen. 

Lees ook: Gemengde gevoelens bij Lewis Hamilton na P9 in Abu Dhabi

Lees ook: AlphaTauri komt net te kort voor P7 in constructeurskampioenschap

Lees ook: Sainz teleurgesteld na DNF in Abu Dhabi

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden