Red Bull-coureurs positief na eerste trainingen

Verstappen Perez Austin

Max Verstappen en Sergio Pérez kijken tevreden terug op de vrijdag in Austin. Beide coureurs hebben vooral in de eerste vrije training veel data kunnen verzamelen. De tweede vrije training stond in het teken van de pirellitest, waardoor daar minder nuttige informatie is verkegen.

De eerste vrije training in Amerika kwamen er veel rookies in actie, wat zorgt voor niet geheel representatieve resultaten. Verstappen heeft deze training een tweede plaats behaald, maar Ferrari-coureur Charles Leclerc heeft geen tijd gezet omdat hij zijn auto af moest staan aan Robert Shwartzman. Maar zonder naar de rest van het veld te kijken, vinden beide coureurs van Red Bull dat zij een nuttige training hebben gereden. In de tweede training op vrijdag werden de 2023-banden van Pirelli getest, waardoor deze sessie anderhalf uur duurde. Maar ondanks deze langere trainingstijd, heeft niet niet veel uitgehaald voor de data van de teams. Dit is vooral nuttige informatie voor Pirelli. 

Testtraining niet nuttig

Voor Verstappen heeft de tweede vrije training, die in het teken stond van de bandentest voor pirelli, niet veel uitgehaald. Hij werd hierbij op de C1-compound naar buiten gestuurd, een type band die niet is weggelegd voor COTA. "Ik heb de C1-band getest, wat niet optimaal was op dit circuit. Het was moeilijk om goede grip te krijgen, maar we hebben het programma in ieder geval gedaan", stelt Verstappen. En het voltooien van deze sessie is inderdaad al heel wat. In Japan was het al de bedoeling dat de banden voor 2023 getest zouden worden. Dit kon door de slechte weersomstandigheden niet plaatsvinden, waardoor deze sessie is doorgeschoven naar Mexico.

Max Verstappen GP Amerika

Foto: Red Bull Content Pool (Jared C. Tilton / Getty Images)

Maar de training die er vooral toe deed, heeft de Nederlander wel succesvol afgesloten: "VT1 zag er goed uit, we hebben wat dingen met de auto geprobeerd en dat was positief. We hebben zo veel mogelijk gedaan in VT1, omdat we wisten dat VT2 zou gaan om de bandentest."

Kwalificatie is belangrijk

Pérez is dit weekend vooral gefocust op een goede kwalificatie. Door het vervangen van zijn motor ontvangt hij een gridstraf van vijf plekken: "We hebben een goede kwalificatie nodig om zo ver mogelijk naar voren te starten. Ik geloof dat we het goed doen op dit circuit en we hebben een sterke pace." Wel geeft hij aan dat er nog wat aan de balans tussen hoge en lage snelheid gewerkt moet worden. Dat is vooral belangrijk voor de degradatie van de banden.

Lees ook: Logan Sargeant met genoeg licentiepunten in 2023 bij Williams

Lees ook: Antonio Giovinazzi: Moet mijn excuses aanbieden

Lees ook: Alex Palou: Het was geweldig

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden