Andretti's voorstel om in Formule 1 te komen afgewezen

door Jay Hartman
alonso sprint imola

Michael Andretti's voorstel om een nieuw team te laten toetreden in de Formule 1 is door de FIA afgewezen. Dat meldt The Race. Gisteren werd bekend dat Andretti de FIA had benaderd maar zijn voorstel was meteen door de organisatie afgewezen. 

Het is niet de eerste keer dat Andretti zijn interesse uitspreekt om een Formule 1-team te leiden. Vorig jaar was de oud-coureur al in gesprek met Alfa Romeo om het team over te kopen, maar dat akkoord werd niet bereikt. Nu heeft hij naar de FIA geschreven met het voorstel om een nieuw opgericht team te laten toetreden in 2024. De FIA zegt dat zij nu niet in de positie zijn om de toetreding van een nieuw team te overwegen. 

De laatste keer dat een nieuw team toetrad tot de sport was Haas. Het is voor dat team ook moeilijker geweest om op financieel gebied rond te komen in de afgelopen seizoenen. Dit moet komend seizoen veranderen door het budgetplafond, waardoor teams financieel gelijker zullen zijn. Het budgetplafond maakt het daarom aantrekkelijker voor teams om toe te treden, zeker omdat een toetreding veel geld kost. 

Grid start - Abu Dhabi
Foto: Mercedes AMG F1

Interesse

Het is onbekend welke soort papieren Andretti heeft ingeleverd bij de organisatie. Het is wel duidelijk dat er geen formeel toelatingsproces is gestart en de reactie van de FIA op het nieuws zegt misschien al genoeg. Afgelopen jaren is er veel meer belangstelling geweest voor nieuwe intredes in de sport, zoals Panthera Team Asia en geruchten over de terugkeer van Porsche. 

De FIA en de Formule 1 hebben geen indicatie gegeven dat ze helemaal geen nieuwe teams meer toelaten. Wel moeten nieuwe teams een specifiek plan en indicatie hebben hoe ze willen toetreden en op welke voorwaardes. Andretti is op de hoogte van de voorstellen van de FIA en is zeker niet van plan te stoppen met zijn ambitie om een team te leiden in de Formule 1. 

Lees ook: FIA schrapt Q2 regel en geeft coureurs vrij bandenkeus

Lees ook: FIA introduceert show and tell sessies

Lees ook: Jan Lammers sluit niet uit dat Masi zelf is opgestapt

 

door Jay Hartman

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden