FIA schrapt Q2 regel en geeft coureurs vrije bandenkeus

door Olav van Boxtel
alonso sprint imola

Coureurs en teams mogen vanaf nu zelf hun bandenstrategie bepalen. Dit is de conclusie uit de geschrapte Q2-regel die de FIA heeft doorgevoerd voor de komende seizoenen. Dit betekent dat de top 10 gekwalificeerde coureurs ook de gelegenheid krijgen zelf de startende band te kiezen voorafgaand aan een grand prix.

Eerst was het zo dat de nummers 11 tot en met 20 vrije bandenkeus zouden hebben, omdat ze zich niet wisten te kwalificeren binnen de top 10. Op deze manier hadden deze coureurs de keus om te beginnen op een lange of korte stint, en hadden ze een voordeel op de bolides die binnen de top 10 startten.

Williams bolide 2022
Williams 2022-bolide

Tactische vrijheid

Deze regel geldt per 2022 dus niet meer. Ook de coureurs die zich binnen de top 10 kwalificeren krijgen nu de mogelijkheid zich voor te bereiden op een eigen gekozen strategie door bandenkeuze. Zij mogen dus zowel op de zachte, medium of harde band starten, net als de overige coureurs.

De FIA heeft deze regel doorgevoerd om te zorgen voor nog meer tactische vrijheid voor de teams. Daarbij komt ook dat je nu zowel als team, als coureur, het meeste uit je kwalificatie kan halen, omdat je geen rekening meer hoeft te houden met het eventueel 'sparen' van de band waarop je de race zou moeten starten.

Lance Stroll 2021
Lance Stroll USA Grand Prix 2021

Veld opschudden?

Op 18 maart 2022 zullen de nieuwe Formule 1-bolides worden losgelaten voor de eerste vrije training in Bahrein. Vanaf zaterdag 19 maart zullen we allemaal meemaken in hoeverre deze geschrapte 'Q2-regel' het veld zal gaan opschudden, of dat teams tactisch een voordeel krijgen.

Lees ook: FIA introduceert show and tell sessies

Lees ook: Jan Lammers sluit niet uit dat Masi zelf is opgestapt

Lees ook: Michael Andretti benadert FIA voor nieuw team op F1-grid

door Olav van Boxtel

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden