BREAKING: Esteban Ocon verlaat Alpine aan het einde van het seizoen

door Björn Smit
ocon en alpine uit elkaar 2

Esteban Ocon zal aan het einde van dit seizoen het team van Alpine verlaten, het Franse team heeft besloten om zijn contract niet te verlengen. Waar de Fransman volgend jaar zal rijden is nog onbekend. 

In 2020 maakte Ocon, na een jaar van afwezigheid, zijn rentree bij het team van Alpine, wat toen nog Renault heette. Met het team uit Enstone wist hij de Grand Prix van Hongarije in 2021 op zijn naam te schrijven en stond ook nog twee keer op het podium tijdens de Grand Prix van Sakhir in 2020 en de Grand Prix van Monaco van vorig jaar. Alpine-baas Bruno Famin heeft de afgelopen maanden echter de opties voor zijn line-up voor 2025 overwogen en de Franse fabrikant heeft besloten het contract van Ocon niet te verlengen. "Het is een belangrijke periode in mijn leven geweest om bij dit team in de Formule 1 te racen", vertelde Ocon.

Ondanks een zware start van het seizoen en een heftige beslissing van het team zijn contract niet te verlengen is Ocon blij met zijn jaren bij de Franse renstal. "Hoewel ik hier al vijf jaar als fulltime coureur werk, begon mijn professionele carrière in Enstone toen ik een tiener was, dus het zal altijd een speciale plek voor mij zijn. We hebben samen een aantal geweldige momenten gehad, ook een aantal moeilijke momenten, en ik ben zeker iedereen bij het team dankbaar voor deze memorabele tijden", aldus de Fransman. Waar Ocon volgend jaar plaats zal nemen is nog onbekend, maar volgens hem zal het wel snel duidelijk worden. "Ik zal mijn plannen zeer binnenkort bekendmaken, maar in de tussentijd ligt mijn volledige focus op het leveren van het goede spoor voor dit team en het hebben van een succesvolle rest van het seizoen."

Opties Ocon voor 2025?

Ocon heeft een aantal opties voor volgend jaar. Na het vertrek van Hülkenberg bij Haas en de matige prestaties van Kevin Magnussen lijkt het Amerikaanse team een goede optie voor 2025. Haas staat ook nog eens boven Alpine in het constructeurskampioenschap op dit moment, dus een slechte keuze is het zeker niet. Naast het team van Haas komt er hoogstwaarschijnlijk ook een zitje vrij bij Williams. Logan Sargeant presteert dit jaar flink ondermaats ten opzichte van teamgenoot Alex Albon. Williams zal meerdere coureurs evalueren, want ook Mercedes-junior Kimi Antonelli is een kandidaat voor het stoeltje van Sargeant, zeker als er bij Mercedes zelf geen plek is. 

Wie wordt de vervanger bij Alpine?

Nu er een stoeltje is vrijgekomen zal er volgend jaar een nieuwe coureur bij Alpine komen te rijden. De meest voor de hand liggende optie is test- en reservecoureur Jack Doohan. De Australiër werd vorig jaar derde in het Formule 2-kampioenschap. Voormalig F2-kampioen en Haas-coureur Mick Schumacher staat ook op het lijstje van Alpine. De zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher rijdt voor Alpine in het World Endurance Championship en heeft indruk gemaakt op Alpine-teambaas Famin. De derde optie is Zhou Guanyu. De Chinese coureur rijdt op dit moment voor Kick Sauber, maar zal door de komst van Hülkenberg misschien wel opzoek moeten gaan naar een ander zitje. In 2021 maakte Zhou zijn F1-debuut voor het team van Alpine tijdens een vrije training op de Red Bull Ring in Oostenrijk, hij zat destijds in het juniorenprogramma van Alpine. Het Franse team heeft echter aangegeven geen haast te willen maken met een beslissing, dus een aankondiging van een nieuwe coureur zou nog even kunnen duren. 

Lees ook: Mercedes technisch directeur James Allison onder de indruk van Kimi Antonelli

Lees ook: Helmut Marko over coureurskeuze 2025: "We hebben een luxe probleem"

Lees ook: Esteban Ocon diep bedroefd door haat en negativiteit na incident in Monaco

door Björn Smit

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden