180505_SPA_Crutchlow

Marc Marquez begint de Grand Prix van Spanje niet vanaf de eerste startrij. De regerend wereldkampioen reed in de derde vrije training op het circuit van Jerez nog een baanrecord, maar dat werd in de kwalificatie verpulverd door Cal Crutchlow: 1.37,653. Voor de Brit is het de eerste poleposition sinds zijn thuisrace op Silverstone in 2016.

Naast Crutchlow op de eerste rij staan – verrassend – Dani Pedrosa en Johann Zarco. Marquez wordt op de tweede rij vergezeld door Jorge Lorenzo en Alex Rins.

Marquez kreeg het in de kwalificatie niet voor elkaar een perfecte ronde aan elkaar te breien. Daardoor begint hij de MotoGP-race morgenmiddag om 14.00 uur vanaf plaats 5, in het midden van de tweede rij. Marquez was in alle trainingen snel en bovenaan in de ranglijst te vinden, maar maakte ook twee crashes mee, eerst gisteren in bocht 6 en vanmiddag in FP4 in bocht 2. Van de eerste crash leerde hij iets, vertelde hij na afloop van de kwalificatie, maar de tweede was een vreemde. "Meestal crash ik als ik over de grens ga, maar in dit geval was ik helemaal niet aan het pushen. We begrijpen de crash nog niet goed en dat is een beetje verontrustend."

Het doel van Marquez was uiteraard om mee te dingen naar de poleposition, maar in allebei zijn runs maakte hij een fout, waardoor het niet lukte om een ideale ronde te rijden. "Maar ik maak me daar geen zorgen over", zei hij. "De racesnelheid is goed en ik denk dat we de setup redelijk voor elkaar hebben. De voorband staat vast (harde compound), maar de achterband is nog een klein vraagteken. De machine reageert heel anders per band. Met een gebruikte band voel ik me beter dan met een hagelnieuwe. Ook de versnellingsbak gaan we nog bekijken. Cal rijdt met een iets andere afstelling dan wij. Misschien werkt het voor ons ook."

Verrassende tweede plaats Pedrosa

american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami
De tweede plaats van Pedrosa is verrassend, omdat de Hondarijder doorgaans niet zo goed is in kwalificeren en nu ook nog gehinderd wordt door een polsblessure. “Ik had ook niet verwacht dat ik zo explosief kon zijn, zeker niet gezien het feit dat mijn pols nog pijn doet en het ontbreekt aan kracht. Ik ben wel erg blij met deze startpositie: vanaf de eerste rij beginnen is op dit relatief smalle circuit heel belangrijk.”

Dat realiseerde Cal Crutchlow zich ook. “Je weet hier nooit wat voor wedstrijd het wordt: of je weg kunt lopen, of dat het van begin tot eind een gevecht om centimeters wordt.” De coureur van LCR Honda complimenteerde zijn team, dat hem, zoals hij zegt, met een perfect pakket op pad stuurde. “Deze poleposition en dit baanrecord zijn niet alleen mijn verdienste.”

Viñales en Dovizioso via QP1

american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami
Opvallend is het wel, dat er met Crutchlow en Zarco twee coureurs uit satellietteams op de eerste startrij staan. Wat de Honda’s betreft valt de schade mee, met Pedrosa op 2 en Marquez op 5, maar de fabriekscoureurs van Yamaha bevinden zich pas op rij 4, met Valentino Rossi op plaats 10 en Maverick Viñales op 11. Net als vorig jaar lijken de Yamaha’s het moeilijk te krijgen naarmate de temperatuur stijgt. Het nieuwe asfalt op het circuit veranderde daar weinig aan. Beide Yamaha-rijders klaagden gisteren al over een gebrek aan grip.

Viñales was onder meer daardoor veroordeeld tot QP1, evenals klassementsleider Andrea Dovizioso (foto). Beiden kwamen daar goed doorheen, maar ook in QP wilde het niet echt lukken. Dovizioso begint vanaf de achtste plaats aan de wedstrijd. Het circuit van Jerez ligt de Ducati’s doorgaans niet zo goed en Dovizioso hield er daarom vooraf al rekening mee dat hij na dit weekend de koppositie in de stand kwijt is. “Het wordt een kwestie van de schade beperken en zorgen dat ik zo min mogelijk punten verlies.”

Martin op pole in Moto3

american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami
In de Moto3 pakte Jorge Martin zijn tweede poleposition van het jaar, zijn elfde in totaal. De winnaar van de races in Qatar en Austin wordt op de eerste rij vergezeld door zijn Del Conca Gresini-teamgenoot Fabio di Giannantonio, die de derde tijd reed, en de Duitser Philipp Oettl, die zijn beste kwalificatie reed sinds zijn tweede plaats in Qatar vorig jaar.

Baldassari de snelste in Moto2

american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami
Lorenzo Baldassari eiste in de Moto2 de poleposition voor zich op. Hij bleef Alex Marquez en Pecco Bagnaia nipt voor. Bo Bendsneyder kwam niet verder dan de 23ste tijd. Steven Odendaal en Joe Roberts, de rijders van het Nederlandse NTS RW Racing GP, starten vanaf respectievelijk de 26ste en 27ste plaats.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden