Dakar 2018 van start: Ten Brinke opent met tweede plaats

thumbnail_Bernhard-ten-Brinke-Rallymaniacs

Na de openingsceremonie in Lima zijn de deelnemers naar Pisco gereden voor de eerste etappe van 31 km. De gehele special werd verreden in de duinen en bestond volledig uit zand. Hoewel het een korte etappe was zorgde de koers al gelijk voor behoorlijke tijdsverschillen tussen de deelnemers.

Door Rob Steltman

De motoren gingen als eerste van start en de Dakar-winnaar van vorig jaar Sam Sunderland op de KTM kwam als snelste over de finish gevolgd door Adrien Van Beveren op een Yamaha en Pablo Quintanilla met zijn Husqvarna. Hun onderlinge verschil was slecht 56 seconden.

Voor een aantal toprijders waaronder de winnaar van 2016, Toby Price, liep de achterstand in deze etappe toch al op tot meer dan 3 minuten en dat is best veel als je bedenkt dat de nummer 1 de etappe reed in iets minder dan 21 minuten. De snelste Nederlander was Jurgen van den Goorbergh op een 46ste plaats. Mirjam Pol miste een waypoint en moest terugrijden. Zij kwam als 97ste over de finish.

De meest onfortuinlijke deelnemer was Joaquim Rodriques uit Portugal. Na een inschattingsfout kwam hij zwaar te val en raakte bewusteloos. De helikopter heeft hem met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Kees Koolen reed naar een keurige zesde plaats bij de quads. Bastiaan Nijen Twilhaar had deze etappe serieuze problemen en heeft daardoor een achterstand opgelopen van meer dan 2 uur en 30 minuten.

Ten Brinke

Bij de auto’s was het Bernhard ten Brinke die indrukwekkend tweede werd achter de kopman in zijn team, Nasser Al-Attiyah. Een Toyota op de eerste en tweede plaats. Daarachter was het verrassend de Peruaan Nicolas Fuchs met een “Nederlandse” Borgward die derde werd. Hierna volgden de mini’s met als eerste de gloednieuwe tweewiel aangedreven Mini Buggy van Bryce Menzies op plaats 4 en de Mini 4x4 van Nani Roma op plaats 5. Het onderlinge verschil van de top 5 was “slechts” 57 seconden.

De eerste Peugeot, die van Stéphane Peterhansel, winnaar van de laatste twee Dakars, kwam pas als elfde over de finish met al meer dan twee minuten achterstand. Het heeft er alle schijn van dat Peugeot de tweede etappe niet als eerste van start wilde gaan. De auto’s starten namelijk in die tweede etappe voor de motoren en moeten daarom het spoor gaan maken in de duinen.

Tim en Tom Coronel hebben heel lang stil gestaan op de proef met zoals zij het omschreven 'verschillende kleine probleemjes'. Zij rijden dit jaar samen in een speciaal voor hun gebouwde Jefferies Buggy.

Vrijwel elk jaar start Kamaz voorzichtig en ook dit jaar is daarop geen uitzondering. De winnaar bij de trucks was Ales Loprais in zijn Tatra gevolgd door de Renault Sherpa van Martin van den Brink. Eduard Nikolaev werd mijn zijn Kamaz 3de en op de 4de plaats vinden we Ton van Genugten in de Iveco. Marc Leeuw heeft deze etappe al na 1 km serieuze problemen met de koppeling.

De tweede etappe - ook weer een lus bij Pisco - is 267 km lang en bestaat voor een groot gedeelte uit serieuze duinen en zand.

Voor interviews, reacties en etappeverslagen uit Dakar luister je 24/7 naar Grand Prix Radio. Live updates en nieuws vind je op Rallymaniacs.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen