Dakar etappe 6: Op snelheid naar de rustdag

benavides-hrc-1

Het is vandaag rustdag in de Dakar Rally, een welkome afwisseling na een afmattende eerste week in de Zuid-Amerikaanse rallyraid.

Met de duinen van Peru doorkruist, ging de Dakar-karavaan donderdag op weg naar Bolivia voor de zesde etappe, een special van 313 km. Het eerste deel werd nog in Peru gereden, maar na een neutralisatie volgde een tweede deel in Bolivia. De route en omstandigheden waren compleet anders dan de afgelopen dagen. Het parcours was heel snel maar ook heel verraderlijk door regen en modderpoelen en daar kwam ook de hoogte nog bij. Vanaf het passeren van de grens met Bolivia verblijft de rally een aantal dagen boven de 3000 meter en dat betekent ijle lucht.

Benavides neemt kop over

Door hardnekkige ochtendmist moesten de motoren het eerste deel van de special overslaan. Ze gingen pas na de neutralisatie van start voor het tweede deel van de etappe en werden getrakteerd op een regenachtige special met enorme plassen op de weg. Toch werd er hard gereden en waren de verschillen klein. Het was Antoine Meo die het beste om kon gaan met de compleet andere condities. De Fransman werd eerste voor Toby Price en Kevin Benavides. Het onderlinge verschil aan de finish van de etappe was slechts een halve minuut. Benavides leidt nu het klassement voor Adrien van Beveren en Matthias Walkner. Het tijdsverschil van de top drie in het klassement is minder dan vier minuten. Maikel Smits is nog steeds de snelste Nederlander maar eindigde deze etappe als 54ste, twee plaatsen voor Jurgen van der Goorbergh. Smits staat in het klassement nog wel 34ste, terwijl Van der Goorbergh nu 58ste is. Alle Nederlandse motorrijders zijn nog in de rally.

Ten Brinke handhaaft zich

Peugeot kon ook op deze snelle pistes de Toyota’s voorblijven en het waren Carlos Sainz en Stéphane Peterhansel die deze etappe eerste en tweede werden. Op slechts één minuut daarachter werd Nasser Al-Attiyah derde. Bernhard ten Brinke werd zevende, maar verloor gelukkig niet veel tijd en staat daarom nog steeds op een uitstekende derde plaats in het klassement. Ook Peter van Merksteijn reed weer een prima etappe en eindigde op een hele mooie 13de plaats. De Almelo’er is nu 11de in het klassement. Erik Wevers had weer eens een betere dag. Hij reed naar de 20ste plaats in deze etappe. Tim en Tom Coronel hadden hun problemen opgelost en werden vandaag 41ste.

Succes voor Team de Rooy

Bij de trucks was het team De Rooy die de winst in deze etappe naar zich toehaalde. Federico Villagra won de etappe en Ton van Genugten werd knap tweede. Janus van Kasteren reed ook weer een geweldige etappe en werd 9de. Tot ieders verrassing zagen we ineens ook Martin van den Brink weer rijden. Opmerkelijk aangezien hij de in vierde etappe niet aan de finish was gekomen en de vijfde etappe helemaal niet heeft gereden.

Het is echt bewonderenswaardig dat Gerrit Zuurmond (Rainbow Truck Team) en Richard de Groot (Firemen Dakar Team) nog in de rally zitten. De mannen hebben de eerste vijf etappes in Peru bijna continue op de piste doorgebracht en waren vaak net op tijd in het bivak om gelijk weer te moeten starten voor de volgende etappe. Ook voor hen komt de rustdag in La Paz als een geschenk.

Voor interviews, reacties en etappeverslagen uit Dakar luister je 24/7 naar Grand Prix Radio. Live updates en nieuws vind je op Rallymaniacs.com.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen