Dakar Update: Regen maakt einde aan dag

door Gijs Leuvenink
Rally Maniacs Ronald van Loon

De dag van dinsdag in Saoedi-Arabië tijdens de Dakar Rally is eerder gestopt vanwege de regenval. De Nederlanders waren eigenlijk wel te spreken over de dag. Namens Grand Prix Radio ving Marcel Vermeij ze op.

Ben van de Laar, actief in de vrachtwagens, en zijn team hadden door een technisch probleem een moeilijke dag. "We waren wel benieuwd waar we stonden, we leken echt stappen te kunnen maken. We hadden een motorprobleem wat meer tijd kostte dan gehoopt. Het was verder wel echt een prachtige dag met een mooie omgeving om doorheen te racen. Het was daarna wel heel nat, het leek wel een meer." Ben van de Laar en zijn team, waaronder broer Jan, staan op dit moment tiende in de stand, op een krappe drie uur van de leider Jaroslav Valtr.

Huzink: Ik vind dat ik heb gewonnen

Gert Huzink, die op de vrachtwagen rijdt, was lang op weg naar de dagoverwinning, maar de wedstrijdleiding gaf de zege aan Martin Macik. "Ik snap de keuze van de wedstrijdleiding hier niet helemaal in. Volgens mij waren wij tot waypoint zeven de snelste. Hoe ze het willen gaan doen met de mannen achter mij weet ik niet. Voor mij is het heel simpel, wij waren de snelste vandaag. Voordat het stilgelegd was waren wij en Macik dicht bij elkaar. Wij denken dat wij gewonnen hebben. Als de truck zo blijft lopen zullen we meer overwinningen pakken." Huzink is eerder in de Dakar uit de proef gehaald en doet zodoende niet meer mee in het totaalklassement.

In de vrachtwagens heersen de Tsjechen in het klassement. Jaroslav Valtr leidt, waarachter op een dikke vijf minuter Ales Loprais volgt. Janus van Kasteren dingt nog mee om de prijzen en staat iets meer dan een kwartier achter Valtr. Ook Martin Vandenbrink, Mitchel van den Brink, Kees Koolen en het team van Ben van de Laar staan namens Nederland in de top tien.

Klaassen: Genoten

"We hebben genoten vandaag", sprak Dave Klaassen, autocoureur. "We zaten vrij snel vast wat we niet gedacht hadden. We konden dankzij hulp verder, wat hen ook bijna vast liet zitten. We hadden te hoge bandenspanning, dat was de boosdoener. Tot de regen kwam zat er van alles in. Het was bij het natte gedeelte wel veel glijden door het natte, dus daar moesten we rekening meehouden." Dave Klaassen is samen met Tessa Rooth aan hun eerste Dakar bezig en staan nu 126e in de stand.

Willems: De regen interesseerde me geen moer

Maik Willems, autocoureur, zag de regen niet per se als probleem. "Als je er midden inzit ben je alleen bezig om er doorheen te komen. Dat beeld dat je dan krijgt interesseert je geen moer. We moesten nog zestig, zeventig kilometer voor het einde voordat het stilgelegd werd. De etappe was heel mooi, als ik geen Dakar-fan zou zijn werd ik het hier wel. We kwamen van alles tegen." Willems en zijn teammaat Robert van Pelt staan 77e in het klassement.

willems dakar

Ronald van Loon: Had graag de proef uitgereden

Ronald van Loon genoot ook van het parcours en had eigenlijk gehoopt de hele proef te kunnen rijden "De laatste 200 kilometer hebben we in de regen gereden, de laatste 50 kilometer was het erg nat. De paden werden heel snel rivieren, dat ging echt heel snel. Desondanks hebben we een topdag gehad, ook in de regen gingen we goed. Ik had wel door willen rijden, maar dat was geen optie. Ik heb de foto's en beelden gezien, voor zoveel water zijn we niet gemaakt." In de stand is Van Loon met zijn Red-Lined op plek 144 te vinden.

Het autoklassement wordt aangevoerd door de combinatie Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel in een Toyota. Zij hebben een klein kwartier voorsprong op Yasser Al Rajhi en Dirk von Zitzewitz, die ook namens Toyota deelnemen aan de Dakar. Erik van Loon is met plek dertien de eerste Nederlander in het klassement.

Dagelijks komen er meerdere Dakar-updates langs op Grand Prix Radio van Marcel Vermeij, de reporter ter plaatse. Blijf op de hoogte en schakel in!

Lees ook: Ferrari goed op weg naar lichte auto

Lees ook: Rallyrijder Ken Block (55) overleden

Lees ook: Piastri kijkt uit naar samenwerking Norris: Sterke teamgenoot om van te leren

door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden