F1 aan Tafel: Incident Albon Stroll race ongeluk

3639737

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespreken de tafelgasten de opmerkelijke crash tussen Alexander Albon en Lance Stroll een ronde voor het einde van de race. Commentatoren Olav Mol en Jack Plooij vinden het een race ongeluk terwijl teambaas Frans Verschuur overtuigd is dat Albon de schuldige is. 

Verschuur vindt het raar dat Albon in de laatste ronde probeerde in te halen. Hij vindt het daarom een onzinnige actie van de Williams-coureur, zeker omdat de twee vochten om de een-na-laatste plaats. Hij ziet het nut er niet van in, omdat er geen punten in het spel waren. In plaats daarvan heeft Albon schade opgelopen aan zijn auto en is het team uitgevallen in de race met beide auto's. 

De FIA is het met Verschuur eens en heeft Albon een drie plaatsen gridstraf gegeven voor de volgende race in Australië. Mol en Plooij, daarentegen, zijn het niet eens met Verschuur en de FIA. Mol zegt dat elke plek in het kampioenschap bepaalt welke plek het team heeft in het constructeurskampioenschap. Ook als het maar om de laatste plekken in het veld gaat. Verschuur wil er niets van weten en zegt dat hij nooit om die een-na-laatste plaats zou vechten. Ook niet als het om het constructeurskampioenschap zou gaan. 

Lance Stroll tijdens GP Saoedi-Arabië 2022
Foto: Aston Martin F1 Team

Lance Stroll

Mol en Plooij zien ook een mogelijkheid dat Stroll zijn medecoureur niet heeft kunnen zien. Dat zou volgens hun dan ook niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurd. In een eerder gesprek over Stroll, die door racefans als pay driver wordt beschouwd, kwam het incident al naar voren. Verschuur vindt Stroll een uitzondering op het stereotype omdat hij hier en daar wel laat zien dat hij kan racen. Het is volgens hem alleen jammer dat Aston Martin dit jaar nog geen goede start heeft gemaakt met de auto. 

Volgens Mol ligt het probleem bij Lawrence Stroll. De vader van Lance Stroll die het team heeft opgekocht. Mol zegt dat hij als grote baas bij elke vergadering van het team aanschuift en alles wil bepalen. "Je moet als grote baas niet bij die gesprekken gaan zitten want dan ga je ruis creëren tussen de jongens die het moeten doen en de man die het bedenkt. Als de grote baas erbij komt dan is het logisch dat iedereen in zijn schulp kruipt."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aston Martin Aramco Cognizant (@astonmartinf1)

Wedstrijdleiding

Terugkomend op het incident tussen Albon en Stroll zegt Plooij dat hij het gek vindt dat de wedstrijdleiding opeens in de laatste ronde een straf uitdeelt. Hij vindt dat de hele race in Saoedi-Arabië overtredingen heeft plaatsgevonden waarbij de wedstrijdleiding ervoor heeft gekozen om het meer aan de teams over te laten om het uit te vechten. "Dat ze in de laatste ronde ermee gaan bemoeien vind ik wel een beetje vreemd. Ik denk dan had het maar als racing incident weggestuurd", aldus Plooij. Mol voegt daaraan toe dat de aanvallende partij zichzelf toch heeft benadeelt dus het had in dat geval prima gekund. 

Lees ook: Formule 1 volgend jaar naar Las Vegas, race op zaterdagavond

Lees ook: Vasseur: F1 mist consistente stewards

Lees ook: MotoGP-chicane Red Bull Ring af

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen