F1 aan Tafel: Mercedes gaat last krijgen van nieuwe maatregelen

lewis hamilton 2022 jeddah race

Vanaf de Grand Prix van België, direct na de zomerstop, worden de plannen van de FIA om porpoising tegen te gaan dan ook echt doorgevoerd. De gasten van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, zien wel in welke teams hier het meest door aangepakt worden.

Ondanks het protest van verschillende teams, heeft de FIA toch besloten de maatregelen omtrent porpoising en de flexi-vloeren door te voeren. Er zal een nieuw meetsysteem geïntroduceerd worden, de Aerodynamic Oscillation Metric (AOM), waarmee gemeten kan worden welke auto's stuiteren. Naar aanleiding van deze gegevens, kunnen teams verplicht worden de afstelling van de auto aan te passen. Vanaf de Grand Prix van Frankrijk hebben de teams dit meetsysteem tot hun beschikking, terwijl de maatregelen pas vanaf de Grand Prix van België zullen gelden. 

hamilton oostenrijk

Foto: Pirelli

Volgens Meindert van Buuren, coureur én ondernemer, zijn het vooral de teams die momenteel écht last hebben van porpoising, die verschil gaan zien in performance nadat de maatregelen van kracht zijn. "De enige teams die hier echt in het nadeel zijn, zijn de teams die nu erg veel last hebben van porpoising. De laatste grand prix viel het me eigenlijk wel mee. Maar dat ligt natuurlijk ook aan de baan. De baan van Oostenrijk is wat vlakker, we zagen dat op Silverstone ook. Hongarije zal wel wat hobbeliger zijn. Dan denk ik dat ze daar wat meer last zullen hebben." 

Hamilton onder de loep

De mannen lijken het erover eens dat vooral Mercedes last zal gaan krijgen van de nieuwe maatregelen. Met het geïntroduceerde meetsysteem, is de kans groot dat het team de auto omhoog zal moeten zetten, wat kan zorgen voor verlies in prestatie. "Als ik terugkijk naar het eerste halfjaar van het seizoen, denk ik dat Mercedes er uiteindelijk het meeste last van gaat hebben, het team zal de wagenhoogte omhoog moeten doen", aldus Van Buuren. 

Ook denken de gasten aan tafel terug aan de race waar Lewis Hamilton met moeite uit zijn auto wist te komen. De discussie of dit een acteerspel was of niet, is al eens gevoerd, maar de mannen aan tafel halen dit alnog even aan. Zo noemt Lambert Timmers, eigenaar GP Ticket, het "heftig om te zien". Indy Dontje, winnaar van de 24 uur van Daytona, denkt vooral na over de veiligheid van de coureurs. Hij snapt de keuze van de FIA op gebied van veiligheid. 

F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, verschijnt iedere maandagavond op je favoriete streamingplatform.

Lees ook: Jeroen Bleekemolen blikt vooruit op Grand Prix van Frankrijk

Lees ook: Formule 1-test lastig te plannen voor Théo Pourchaire

Lees ook: Emotionele uitreiking Staatsprijs Noordrijn-Westfalen voor Schumacher

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden