F1 aan Tafel over indeling raceweekenden en vrije trainingen

door Jay Hartman
Header liveblog 1 Bahrein

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespreken de tafelgasten de nog onbekende indeling van de raceweekenden. De verschuiving van de tweede vrije training is een puntje van discussie. Volgens Ziggo Sport-pitreporter Jack Plooij is die training opgeschoven vanwege de mediadag. 

Het weekendschema was initieel aangepast om de werknemers van de sport extra rust te geven en de werkdruk voor hen te verlagen. Mercedes denkt dat het nieuwe weekendschema veel impact zal hebben. Ze bekritiseren dan ook de wat mindere tijd die zij krijgen om de auto af te stellen en eventuele schade te repareren. 

Mediadag 

Plooij vindt de opmerkingen van Mercedes merkwaardig. Ook omdat de auto van tevoren op de fabriek zelf al wordt afgesteld. Die afstelling wordt alleen gecontroleerd en aangepast tijdens de vrije training of het ook de juiste is. Wat volgens hem de allerbelangrijkste reden is van het verschuiven van de tijden is de mediadag die nu niet meer op donderdag gehouden wordt. 

De mediadag wordt nu op de vrijdagochtend ingedeeld waardoor de vrijdag nu een drukker schema heeft. Presentator Mattie Valk valt het op dat het haaks staat op de gedachtegang van F1 die de werkdruk van de werknemers wilt verlagen. Zo ziet het er nu niet uit volgens hem. 

Max Verstappen wacht op medecollega's tijdens persconferentie Grand Prix Spanje 2020

Sprintraces

Plooij zegt ook dat hij het schema niet zo goed begrijpt. Op het moment dat de aflevering is opgenomen waren de hoeveelheid sprintraces ook nog niet bekend. De pitreporter merkt op dat er in het tijdschema dat recentelijk naar buiten is gekomen geen plaats is gemaakt voor sprintraces. Nu is het duidelijk dat de sprintraces in Imola, Oostenrijk en Brazilië verreden worden.

Ziggo Sport-commentator Rick Winkelman zegt dat het eigenlijk wel raar is voor een grote sport zoals Formule 1 dat het schema nog niet duidelijk is. Terwijl de eerste race al over 33 dagen verreden moet worden. Lachend geeft hij het voorbeeld van de Olympische Spelen waar het al drie jaar van tevoren bekend is welk onderdeel er op welke dag plaatsvindt. 

"Ze (FOM red.) hebben ook een hoop veranderd en dat is nu hun excuus aan het worden. Ze zijn ook nog in overleg met teams waarvan poen een groot discussiepuntje is, dus daar heb je het al", aldus Plooij. 

Lees ook: Latifi kreeg steunbetuiging van Hamilton na doodsbedreigingen

Lees ook: Ben Sulayem overtuigd van actieplan FIA

Lees ook: Williams onthult nieuwe bolide van Nicholas Latifi en Alexander Albon

 

door Jay Hartman

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden