F1 heeft focus op Zuid-Afrika voor terugkeer in 2023

door Frederique van Grinsven
Formule 1 Brazilie

Een terugkeer van Formule 1 in Zuid-Afrika is zo goed als zeker en zal waarschijnlijk al gebeuren in 2023. F1-ceo Stefano Domenicali is naar verluidt direct na de GP van Azerbeidzjan op een vliegtuig gestapt naar het circuit van Kyalami. Volgens meerdere bronnen wordt de deal binnen enkele weken afgerond. 

Formule 1 is al langer een gesprek met de directie van Kyalami. Eerder dit jaar werd de mogelijkheid gemeld dat de Grand Prix van Zuid-Afrika in 2024 zou terugkeren en dat met deze terugkeer circuits als Monaco en Spa-Francorchamps misschien wel verwijderd worden van de overvolle kalender.

Limiet bereikt

Met de Grand Prix van Las Vegas gepland voor 2023 en de onlangs gesloten deal van tien jaar met Qatar, staat de Formule 1-kalender op het punt de limiet van 24 races te halen, opgelegd door de Concorde-overeenkomst.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Sky Sports F1 (@skysportsf1)

Geschiedenis van Kyalami

In 1993 werd er voor het laatst een Grand Prix gehouden In Zuid-Afrika, gewonnen door Alain Prost. De race werd ook tussen 1967 en 1985 gereden, voordat deze terugkeerde in 1992 na het einde van de apartheid. 

Het was één van de snelste circuits op de kalender. Helaas had Zuid-Afrika ook enkele tragedies. De bekendste waren het ongeluk tussen Tom Pryce en een marshall in 1977. Ook Peter Revson overleed op Kyalami in 1974 tijdens testen.

Lees ook: F1 aan Tafel: Lewis dramaqueen

Lees ook: Oscar Piastri op weg naar Williams voor stoeltje in 2023

Lees ook: Mexicaanse overwinning in de NASCAR voor Daniel Suarez

 

door Frederique van Grinsven

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden