F1 gaat komend seizoen met verplichte compounds testen tijdens kwalificatie

door Jacobine van den Berg
Pirelli banden 2022

De Formule 1 is van plan om aankomend seizoen in maximaal twee Grands Prix een andere kwalificatieformat testen. Dit meldt The Race. De koningsklasse hoopt op die manier het raceweekend nog spannender te maken door het toevoegen van dit element.

Naar verluidt is het idee om Formule 1-teams gedurende de kwalificatie in Q1 de harde band te laten gebruiken. Vervolgens zijn ze verplicht om in Q2 de mediumband te gebruiken, terwijl in Q3 de zachtste compound onder de auto moet komen. Uitzonderingen zouden er zijn in het geval van natte omstandigheden. Om de teams tegemoet te komen mogen ze dan elke compound gebruiken. 

pirelli banden compounds 2022
Foto: Pirelli

Naast deze aanpassing zullen de teams ook minder banden ter beschikking krijgen. Waar momenteel een verplichte bandentoewijzing van dertien sets geldt, is het de bedoeling dat dit aantal in de toekomst minder zal gaan worden.

Minder softbanden

Het lijkt erop dat de coureur een extra set harde banden (maximaal drie) én mediumbanden (maximaal vier) krijgen, maar dat het ten koste gaat van de zachtste compound. Daarvan krijgen de renstallen waarschijnlijk drie sets minder, waardoor er nog maximaal vier sets overblijven. 

Lees ook: Alfa Romeo nog niet zeker van toekomst in F1

Lees ook: Aston Martin heeft progressie nodig om Vettel te behouden

Lees ook: Schumacher: keuze voor Sainz logische keuze

 

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden