F1 herdenkt Jules Bianchi

door Gijs Leuvenink
images_Formule1_2015_nieuws_juli_Jules_Bianchi

Zondag is het alweer zeven jaar geleden dat de Formule 1 afscheid moest nemen van één van de grootste talenten, Jules Bianchi. Bianchi werd slechts 24 jaar oud.

Jules Bianchi kwam als één van de grootste talenten de autosport binnen. De Fransman kwam als een razende de autosport in en ging met de Franse Renault titel de stap naar het internationale podium op. Ook daar rees de ster van Bianchi snel, won de GP3 en maakte in de GP2 furore om als derde daar te eindigen.

Ferrari junior

Met zijn opkomst kwam ook de interesse uit de Formule 1 voor Bianchi. Ferrari was als meest slagvaardig en haalde hem binnen in het junior programma. Daarmee werd Bianchi de eerste coureur binnen dat programma. Hij werd in 2011 de vaste test- en reservecoureur van Ferrari, om een seizoen later enkele vrije trainingen voor Force India af te werken. 

Marussia

Marussia werd de bestemming voor het seizoen 2013. Bij het achterhoedeteam was weinig te halen, maar toch liet de Franse coureur mooie dingen zien. Teamgenoot Max Chilton was kansloos en ook kwam Bianchi menige momenten dichtbij de punten. Dat lukte pas een jaar later echt. Nota bene op Monaco ging Bianchi als negende over de streep en pakte zo de eerste en enige punten voor Marussia.

Ongeluk

Het ongeluk van Bianchi is een van de meest opmerkelijke in de Formule 1 geschiedenis geweest. Het regende pijpenstelen op het circuit van Suzuka in Japan, met beperkt zicht. Adrian Sutil was van de baan geschoten en een takelwagen haalde de Sauber van de baan. Bianchi verloor op dezelfde plek de macht over het stuur en schoof onder de takel. 

Negen maanden in spanning

Bianchi werd met spoed afgevoerd en was in kritische, maar stabiele staat. Marussia en de familie van de Fransman lieten regelmatig weten hoe het was, met wisselende berichten over ups en downs. De medische hulp mocht uiteindelijk niet baten, op 17 juli 2015 maakte de familie bekend dat Bianchi gestorven was aan de verwondingen opgelopen negen maanden daarvoor. Wat had kunnen zijn, werd vroegtijdig beëindigd.

Herdenkingen

De Formule 1 staat daar zondag bij stil, dat het al zeven jaar terug is dat Bianchi ons ontvallen is. Uiteraard Ferrari, maar ook McLaren heeft een herdenkingsbericht geplaatst.

 

Lees ook: Aston Martin krijgt extra investeerders

Lees ook: Lando Norris kritisch op sprintraces

Lees ook: Helmut Marko: Volgen Schumacher op de voet

 

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden