Formule 1-teams ontkennen klacht te hebben ingediend bij FIA over Toto Wolff

door Nick Steenhuis
Susie wolff Formule E

Alle Formule 1-teams hebben middels een statement ontkend dat ze een klacht hebben ingediend bij de FIA over Toto Wolff. Er waren geruchten dat er teams bij de mondiale autosportbond hadden geklaagd over de Mercedes-teambaas, waardoor de FIA een onderzoek gestart is naar Toto en Susie Wolff, maar de teams ontkennen dit nu. 

Dinsdag kwam naar buiten dat de FIA onderzoek gaat doen naar een mogelijke belangenverstrengeling met betrekking tot de overdracht van vertrouwelijke informatie tussen een teambaas en een medewerker van de FOM (Formula One Management). Dit bleek uiteindelijk te gaan om Toto Wolff, Mercedes-teambaas, en zijn vrouw Susie Wolff, algemeen directeur van de F1 Academy-serie. 

De FIA liet in haar verklaring weten dat de aanleiding voor het onderzoek de speculaties in de media waren. Hierbij wordt gedoeld op het artikel in het tijdschrift BusinessF1. Dit terwijl bronnen bij het bestuursorgaan aangaven dat er klachten waren geweest van teambazen. Echter, kwamen alle teams woensdagavond met een bijna identiek statement naar buiten waarin ze steun betuigen aan Susie Wolff en verklaren niet betrokken te zijn geweest bij klachten over de Mercedes-teambaas. 

Statements van de F1-teams

De statements, die over het algemeen identiek waren, zeiden: "We kunnen bevestigen dat we geen klacht hebben ingediend bij de FIA met betrekking tot de bewering dat informatie van vertrouwelijke aard wordt doorgegeven tussen een F1-teambaas en een medewerken van de FOM. We zijn blij en trots om de F1 Academy en haar algemeen directeur te ondersteunen door onze toezegging om vanaf volgend seizoen een nieuwkomer in onze kleurstellingen te sponsoren." 

Ook Red Bull-Christian Horner verklaarde eerder op de dag al dat zijn team niets officieels had ingediend bij de FIA. "Kijk, we hebben een grote rivaliteit op het circuit, maar we hebben geen officiële klacht ingediend, noch over Susie, noch over Toto, noch over Mercedes, noch over de FIA", aldus de Brit tegenover Sky Sports.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari)

Statement van Mercedes

Woensdagavond zou Mercedes nog steeds niks van de FIA hebben gehoord omtrent het onderzoek, zo laat Motorsport.com weten. Dit terwijl de autosportbond dinsdagavond met een officieel statement naar buiten trad. 

Mercedes trad dinsdagavond ook met een statement naar buiten. Hierin verklaarde het Duitse team dat het "geen communicatie over dit onderzoek had ontvangen van de FIA Compliance Department en het erg verrast was om dit alles via een statement in de media te moeten ontdekken". Ook ontkende Mercedes de beschuldigingen tegen Wolff en eiste het team volledige transparantie van de FIA over wat er aan de hand is.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1)

 

 

Lees ook: Onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling Toto en Susie Wolff

Lees ook: McLaren wil Lando Norris helpen om minder hard voor zichzelf te zijn

Lees ook: Max Verstappen noemt verbeterpunten voor Red Bull in 2024

door Nick Steenhuis

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden