Grand Prix Radio-rapport: Esteban Ocon

door Tim Koenders
jm2130jy374

Het Formule 1-seizoen van 2021 gaat de boeken in als één van de spannendste seizoenen aller tijden. Maar hoe presteerden de individuele coureurs nou eigenlijk? Grand Prix Radio blikt terug op het seizoen met het Grand Prix Radio-rapport. In deze aflevering kijken we terug op het seizoen van Esteban Ocon.

Voor Esteban Ocon was 2021 een seizoen om nooit meer te vergeten. De Fransman wist namelijk in Hongarije voor het eerst in zijn carrière een Formule 1 Grand Prix te winnen. In Saoedi-Arabië greep hij net naast het podium. In de laatste ronde werd hij nog ingehaald. In de race startte hij ook voor het eerst vanaf de eerste plaats. Niet bij de officiële start maar wel bij de herstart. Over een heel seizoen wist hij zijn teamgenoot niet te verslaan. Toch reed de Alpine-coureur goed en constant. In de meeste wedstrijden reed Ocon in de punten, dat bracht hem een elfde plaats in het kampioenschap.

jm2101au421

De statistieken

Esteban Ocon heeft een teamgenoot die bekend staat als één van de snelste van het veld. Iedere coureur die naast Alonso zit weet dat hij het zwaar gaat krijgen. In de kwalificaties ging het in 2021 gelijk op tussen de Alpine-coureurs. Van de 22 races waren ze beiden elf keer sneller. In Oostenrijk had Ocon het lastig, in de twee weekenden wist hij niet één keer door te gaan naar het tweede deel van de kwalificatie. Verder zat hij er vaak goed bij. In totaal heeft hij zich tien keer bij de eerste tien gekwalificeerd. 

Ook in de races ging het erg gelijk op tussen de teamgenoten. In achttien races finishten ze beide. Ook hier was de verdeling fiftyfifty. Ocon eindigde negen keer hoger dan Alonso en andersom. Ook stonden beide mannen beide één keer op het podium. Het grote verschil is dat Alonso derde werd en Ocon een race wist te winnen. Samengevat heeft Esteban Ocon zich goed weten te meten tegenover een tweevoudig wereldkampioen.

jm2105de201

Alles op een rij

Gekeken naar het gehele seizoen was het gewoon een sterk seizoen voor Ocon. Vaak in en anders rondom de punten. De Grand Prix van Hongarije zorgt ervoor dat het een zeer succesvol seizoen is geworden. Samen met Vettel reed hij weg bij de rest van het veld in moeilijke omstandigheden. Hij hield de viervoudig wereldkampioen de gehele race achter zich. Ocon heeft zich kunnen meten aan de wereldkampioenen en bewezen een race te kunnen winnen in de koningsklasse van de autosport.

De redactie van Grand Prix Radio geeft Esteban Ocon een 8 voor zijn seizoen.

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Sebastian Vettel 

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Lance Stroll

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Yuki Tsunoda

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen